Η Αθήνα «κλειδώνει» τα Δωδεκάνησα με «Καταιγίδα» - Απέπλευσε σχεδόν το σύνολο του στόλου



Άσκηση με διάσωση Μάχης σε περιοχή με ορεινό ανάγλυφο που θυμίζει νοτιοδυτική Τουρκία... - Δείτε τους χάρτες

Με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας να αυξάνεται συνοδευόμενη και απο ενέργειες όπως η πτήση των τουρκικών μαχητικών μόλις 2,5 ναυτικά μίλια νοτίως της Αλεξανδρούπολης, η Αθήνα λαμβάνει τα μέτρα της, στέλνοντας και ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής με την άσκηση «Καταιγίδα».

Ακόμα και όσες μονάδες του στόλου είχαν μείνει στο ναύσταθμο απέπλευσε την Κυριακή έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να βρεθούν στα σημεία που έχουν δεσμευτεί για την άσκηση.

Παράλληλα με την ίδια οδηγία προς ιπταμένους δεσμεύονται και διάδρομοι από τους οποίους ζητείται από τα επιβατικά αεροσκάφη να τηρήσουν απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, κλειδώνοντας επί της ουσίας με αυτό τον τρόπο όλα τα Δωδεκάνησα και το Ικάριο Πέλαγος.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο στόλος θα πραγματοποιήσει διάφορα σενάρια όπως εκείνα του ναυτικού αποκλεισμού, του ναυτικού βομβαρδισμού αλλά και ανακατάληψης βραχονησίδας σε συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία.
 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μέσα στις περιοχές που έχουν δεσμευτεί συμπεριλαμβάνονται νησίδες όπως το Γαϊδουρονήσι της Τήλου αλλά και στους διαδρόμους η νησίδα Κανδελιούσσα που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει στόχος υπερπτήσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που πλέον ακόμα και τα Σαββατοκύριακα προχωρά σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, κάτι που δεν έκανε παλαιότερα.

Ενδεικτικά το Σάββατο ένα τουρκικό μη επανδρωμένο σημείωσε 16 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ χθες Κυριακή τουρκικά μαχητικά F-16 ενεπλάκησαν σε δύο περιπτώσεις με ελληνικά μαχητικά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Να θυμίσουμε πως το πολεμικό ναυτικό είχε και την περασμένη εβδομάδα αρκετές μονάδες του έκτός ναυστάθμου πραγματοποιώντας την άσκηση «Λόγχη» με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει:

Από την Τρίτη 17 έως την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στο πλαίσιο Ασκήσεως «ΛΟΓΧΗ», στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους, με συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης και Αεροπορίας Ναυτικού. Κατά την εν λόγω άσκηση εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια  πολέμου επιφανείας με πυρά κατά σκοποσήμου, πυρά συστημάτων αντιβληματικής προστασίας (Close In Weapon Systems), γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου, Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), Επικοινωνιών και σημαντικός αριθμός αντικειμένων αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης πως η Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν στις 26 του μήνα σε άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Πεδίου Μάχης (CSAR/Combat Search And Rescue) στην κεντρική χώρα δεσμεύοντας μια περιοχή με αρκετά ορεινό ανάγλυφο όπως μπορεί να δει κανείς στον σχετικό χάρτη που αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα!

Στα τουρκικά ΜΜΕ θυμήθηκαν τα...Ίμια

Να θυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα σε τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν και πάλι ιδέες περί κατάληψης των Ιμίων…

Χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό κανάλι ''Haber Global'', η παρουσιάστρια είπε τα εξής: ''Για παράδειγμα, βλέποντας τα μηνύματα που έδωσε ο Μητσοτάκης τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον Μπάιντεν, είπε πως “Σίγουρα μην δώσετε τα F-16”. Μάλιστα ο Δένδιας είπε πως ακόμη και αν δοθούν να διασφαλιστεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος. Μα είναι δυνατόν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις, να το πω κι αυτό...''

''Για παράδειγμα θα πάρουν F-35 και βλέπουμε πως απ’ την μια ξοδεύουν έναν απίστευτο αμυντικό προϋπολογισμό αλλά καθώς δεν διαθέτουν την οικονομική ισχύ δεν φαίνεται δυνατόν να παραλάβουν οποιοδήποτε αεροσκάφος F-35 πριν από το 2024 και το 2025. Μάλιστα ζήτησαν από την Αμερική μεταχειρισμένα F-35, αλλά η απάντηση ήταν πως «Δεν διαθέτουμε να σας δώσουμε τέτοια αεροσκάφη»''

Ακολούθως ακούμε τον καθηγητή πανεπιστημίου Ναΐμ Μπαμπούρογλου να λέει τα εξής φιλειρηνικά:

'Κατά την ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον χειροκρότησαν πολλές φορές όρθιοι. Εξ αυτών η πιο σημαντική ήταν όταν είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί την λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και τότε όλοι σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν. Τι θα πει αυτό τώρα; ''

Αυτό σημαίνει πως ενάντια στην Τουρκία προτιμούν την Ελλάδα

Αυτό σημαίνει πως ενάντια στην Τουρκία προτιμούν την Κύπρο¨

Ακολούθως υποθέτει πως γίνεται πόλεμος και εκφράζει την δυσφορία του για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας τα εξής :

Εκείνη την στιγμή π.χ. η Ελλάδα αρχίζει από την Θράκη μια επίθεση. Από την πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Η Τουρκία αντιστάθηκε σε αυτό και πέρασε στην επίθεση και αυτή. Και κατευθυνόμενη προς την Αλεξανδρούπολη, ποιος θα βγει μπροστά της ; Οι ΗΠΑ. Αυτό είναι το γεγονός. Αυτό πρέπει να το αναλύσουμε''.

( Για τα εξοπλισμένα νησιά)

Η Τουρκία να στείλει επιστολή προς το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία να δηλώσει πως η Ελλάδα σύμφωνα με αυτές τις διεθνείς συνθήκες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου άλλαξε το υπάρχον καθεστώς. Η Τουρκία θα δηλώσει πως ανά πάσα στιγμή διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο

Και θα δηλώσει πως διατηρεί το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης. Η Τουρκία θα κάνει ότι έγινε και στα Ίμια το 1996 και θα αποβιβαστεί σε μερικά νησιά. Πολύ απλό είναι !¨