Φόβος στη Τουρκία: ”Οι Έλληνες θα έχουν στην πολεμική τους μηχανή F-35, Rafale & F-16 Viper”



Aνησυχία επικρατεί στα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς ”βλέπουν” πως η χώρα μας εξοπλίζεται σαν ”αστακός”.

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

”Συνεχίζει η Ελλάδα τις διαπραγματεύσεις για την «άμεση» αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα «ξεκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-35» από τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με στελέχη του προγράμματος F-35 στην Αθήνα. Η αμερικανική αντιπροσωπεία που αποτελείται από το Γραφείο Προγράμματος Joint Strike Fighter (JSF) πραγματοποίησε συνάντηση με Έλληνες στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσούνης. Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη στελεχών του προγράμματος JSF στην Αθήνα τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η διαδικασία προμήθειας F-35 θα ξεκινήσει «άμεσα» σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

F-16 Viper και Rafale

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ το 2017, η Ελλάδα αποφάσισε να αναβαθμίσει 84 πολεμικά αεροσκάφη Fighting Falcon F-16 Block 52 στον κατάλογο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη διαμόρφωση F-16 Block 70 της Lockheed Martin. Το πρόγραμμα, συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Εκτός από τις αγορές της από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Η Ελλάδα παρέλαβε επίσημα την πρώτη παρτίδα πολεμικών αεροσκαφών Rafale από τον Ιανουάριο του 2022. Τα αεροπλάνα αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.”