Οι Ρώσοι μετακίνησαν Iskander για να ισοπεδώσουν την Οδησσό; Ποιους θα πάρει το ποτάμι μετά την παρέλαση στην Μόσχα



Ετοιμάζει επίθεση στην Οδησσό η Ρωσία για να τελειώνει με την νότια Ουκρανία-Φρεγάτα κλάσης Admiral Grigorovich εντοπίστηκε σήμερα κοντά στη Σεβαστούπολη.

Η επιχείρηση ισοπέδωσης της Οδησσού ( στα πρότυπα της μαρτυρικής Μαριούπολης) ξεκίνησε χθες όταν ο ρωσικός στρατός, όταν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε εγκατάσταση στην πόλη αυτή.

Πληροφορίες σε κοινωνικό δίκτυο δείχνουν σύστημα πυραύλων Iskander σε κάποια άγνωστη περιοχή, μέσα σε δάσος, πιθανότατα εντός εμβέλειας της Οδησσού, να προετοιμάζεται να εξαπολύσει τους φονικούς πυραύλους του.

Η παρουσία των ρωσικών πυραύλων “Αλέξανδρος” ( ελληνιστί) στην περιοχή, μεταφράζεται σε ετοιμότητα των Ρώσων εντός των συνόρων τους, ενώ καταδεικνύει με σαφήνεια ότι εισερχόμαστε εκ νέου σε πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

Οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander-Μ έχουν φονικό βεληνεκές 500 χλμ, γεγονός που τους δίνει την δυνατότητα να κτυπήσουν την πόλη της Οδησσού, από ασφαλή περιοχή, χωρίς να αναμένουν πυραυλική απάντηση από τους Ουκρανούς, αν και αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο.

Σκοπός της Μόσχας είναι πιθανόν, η εκ του μακρόθεν καταστροφή της κομβικής αυτής πόλης της Ουκρανίας στην οποία έχουν αποθηκευτεί εκατομμύρια τόνοι σίτου, σε ειδικά σιλό.

Έτσι η ΕΕ, θα πει, εφόσον υλοποιηθεί η κεραυνοβόλος ρωσική  πυραυλική επίθεση ( πιθανότατα και από αέρος) το ψωμί-ψωμάκι αφού στόχος της Μόσχας είναι να πλήξει την οικονομία πρωτίστως της ΕΕ.    

Οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander-M, παρακάμπτουν σχεδόν εύκολα την αεράμυνα της Ουκρανίας, ενώ αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, είχαν επισημάνει για το πώς οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M εξαπάτησαν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Ο πύραυλος Iskander-M εκτοξεύεται με ένα ειδικό δόλωμα, σχεδιασμένο να αποφεύγει τα συστήματα αεράμυνας.  

Σήμερα το πρωί επίσης, ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν από συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων "Hurricane" στην περιοχή Kirovsky του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της επιχειρησιακής ομάδας του DPR JCCC, που βρίσκονταν στον τόπο του βομβαρδισμού της συνοικίας Kirovsky της πρωτεύουσας των Ρωσόφωνων, “οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων BM-27 Uragan. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, υπήρξαν θύματα, και πυρκαγιές σε πολυκατοικίες κατοικιών, ενώ τραυματίστηκαν και δύο άτομα”.
 
Το Iskander-M εισήχθη από τον Ρωσικό Στρατό το 2006. Το σύστημα, (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ SS-26 Stone) εξαπολύει βαλλιστικούς πυραύλους 9M723 με βεληνεκές 310 μιλίων και άνω. 

Χρησιμοποιεί ένα όχημα επανόδου με ελιγμούς (MaRV) και δολώματα για να παρακάμψει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας , ενώ μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές βάρους έως 700 κιλά.

 Οι κεφαλές διασποράς, οι κεφαλές bunker-busters και οι κεφαλές ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) είναι μεταξύ των συμβατικών κεφαλών που μπορεί να μεταφέρει το σύστημα Iskander. Μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές. 

Το Iskander-M διαθέτει αυτόνομο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS), καθώς και μια οπτικά καθοδηγούμενη κεφαλή. Η οπτική κεφαλή υποδοχής μπορεί να ελεγχθεί από ένα αερομεταφερόμενο σύστημα προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) ή ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία Ρωσικής φρεγάτας κλάσης Admiral Grigorovich  σήμερα κοντά στη Σεβαστούπολη