Νέα εποχή: Αντικαθίστανται τα JHMCS με συστήματα της THALES



Σύμβαση για την προμήθεια των νέων συστημάτων απεικόνισης επί κάσκας (HMD: Helmet Mounted Displays) Scorpion, ανακοίνωσε ότι απέσπασε η γαλλική Thales.

Τα νέα συστήματα απεικόνισης θα εγκατασταθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.40 και Block.50 της Εθνοφρουράς της αμερικανικής Αεροπορίας, αντικαθιστώντας τα JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System). Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η νατοϊκή υπηρεσία NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση η ενσωμάτωση των Scorpion θα γίνει χωρίς τροποποίηση στα αεροσκάφη.

Να σημειωθεί ότι το Scorpion έχει ήδη επιλεγεί για τα A-10 Thunderbolt ΙΙ της Εθνοφρουράς της Αμερικανικής Αεροπορίας. Ο Διευθύνον Σύμβουλος της Thales, Mike Sheehan, δήλωσε ότι το Scorpion επιτυγχάνει ανώτερη επίγνωση της κατάστασης, με μια μόνο κεντρική οθόνη, μέσω του συστήματος HObIT (Hybrid Optically based Inertial Tracker).

Τα συστήματα Scorpion θα εξοπλίσουν και τα Rafale της έκδοσης F4. Σύμφωνα με τη Thales, με τη χρήση της κάσκας Scorpion ο χειριστής θα έχει ευκολότερο έργο και μειωμένο φόρτο εργασίας.

Επίσης θα αυξηθεί η επίγνωση του πιλότου για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο μάχης. Εξίσου σημαντική είναι η βελτίωση της ικανότητας του πιλότου να ανιχνεύει και να καταδεικνύει στόχους, εντός του πεδίου του, ημέρα και νύχτα, στατικούς και κινούμενους.

Οι νέες ψηφιακές οθόνες έχουν πολύ περισσότερες επιλογές προβολής δεδομένων αποστολής ή της γενικής κατάστασης του αεροσκάφους, ενώ ενσωματώνουν βελτιωμένη εργονομία και αυξημένη υπολογιστική ισχύ.