Τουρκία: «Εντυπωσιακή έκθεση του Πενταγώνου για το PKK»



Ενώ συνεχίζεται αμείωτη η εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων αυτονομιστών, έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ έπεσε σαν βόμβα στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει τούρκικο δημοσίευμα.

Η έκθεση του Πενταγώνου γράφει ότι η ‘τρομοκρατική οργάνωση του PKK άρχισε να υποστηρίζεται από το Ιράν στη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ’.

Εμπλέκεται το Ιράν

Το έγγραφο σημειώνει ότι οι  Κούρδοι αυτονομιστές του PKK άρχισαν να συνεργάζονται με μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Την έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA), αναφέρει ότι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες και σχολίασε ότι «ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το PKK». 
 
«Μετά τις επιθέσεις της Τουρκίας με στόχο το PKK στο βόρειο Ιράκ τον Φεβρουάριο, μια νέα μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στη στρατιωτική βάση της Τουρκίας βόρεια της Μοσούλης», ανέφερε η συνολική έκθεση. 

«Η DIA προβλέπει ότι αυτή η μαχητική ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται σε συντονισμό με το PKK ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ στις 18 Απριλίου. Στρατιωτικός στόχος ήταν η καταδίωξη των Κούρδων αυτονομιστών στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ, και Αβασίν – Μπασιάν τόσο με χερσαίες δυνάμεις όσο και με εναέριες.

 Haberler.com