Ελληνικός Στρατός: Τα νέα αντιαρματικά στο επίκεντρο, ενημέρωση για τα Spike-SR και Spike-LR2



Συγκαταλέγεται στις πλέον κρίσιμες εξοπλιστικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ειδικότερα του Πεζικού. Ο λόγος για τα σύγχρονα φορητά αντιαρματικά όπλα που εξοπλίζουν τα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού. 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Στρατού παρουσίαση από εκπροσώπους της EUROSPIKE με αντικείμενο τις δυνατότητες των αντιαρματικών πυραύλων Spike-SR και Spike-LR2.

Το Spike-SR είναι ένα αντιαρματικό βλήμα τεχνολογίας Fire-and-Forget, διάδοχος του MATADOR (από κοινού ανάπτυξη μεταξύ της DSTA από την Σιγκαπούρη, της Rafael και της γερμανικής Dynamit Nobel Defence, στη Γερμανία υπηρετεί ως RGW-90) και διαθέτει ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης (E/O) ή σύστημα καθοδήγησης οπτικών ινών (F/O). 

Το Spike-SR ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές σε διαδοχική σειρά (Tandem), ενώ μπορεί να εκτελεί κατακόρυφες επιθέσεις (Top Attack). Ζυγίζει 9,6 κιλά και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 1,5 χιλιόμετρα.

To σύστημα Spike-LR2 έχει αυξημένο βεληνεκές, σε σχέση με το Spike-LR (5,5 χιλιόμετρα αντί 4 χιλιομέτρων αντίστοιχα), όταν εκτοξεύεται από πλατφόρμα στο έδαφος, ενώ το μέγιστο του βεληνεκές αυξάνει στα 10 χιλιόμετρα ένα εκτοξευτεί από ελικόπτερο και με τη χρήση συστήματος ζεύξης ραδιοσυχνοτήτων.