Αποκάλυψη: 10 συστοιχίες Patriot προσέφεραν οι Ισπανοί... εταίροι της Ελλάδας στην Τουρκία



Η σημασία του Κιούρετσικ για το ΝΑΤΟ και η προσφορά Patriot από την Ισπανία

Με ανάρτηση στο προσωπικό της λογαριασμό στα social media η κ. Ευανθία Κουλουριώτη,  η οποία είναι πολιτική αναλύτρια με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής, και αρθρογράφος σε πολλά ξένα δίκτυα, αναφέρει τα εξής:

"Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δέκα (10) συστοιχίες Patriot προσέφεραν οι Ισπανοί εταίροι της Ελλάδας στην Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2015-2016, όταν Αμερικανοί και Γερμανοί απέσυραν τους δικούς τους Patriot από το τουρκικό έδαφος ενόψει του αποτυχημένου πραξικοπήματος, που επανέρχονται τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα στην Τουρκία. Το που έχουν αναπτυχθείτο κρατώ μυστικό. Η Τουρκία, βλέπετε, είναι απομονωμένη και απρόβλεπτη.
Και η Ελλάδα παραχωρεί τους δικούς της Patriot στην ... δημοκρατική Σαουδική Αραβία για να πηγαίνει ο ΜBS στην Άγκυρα βόλτες και να κλείνει συμφωνίες. Αμ πως! "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ στην Τουρκία διαθέτει δύο κύριες βάσεις, του Ινσιρλίκ και του Κιούρετσικ, με την δεύτερη να  φιλοξενεί το ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας, 

Η σημασία του Κιούρετσικ για το ΝΑΤΟ και η προσφορά Patriot από την Ισπανία
Ουσιαστικά η βάση του Κιουρετσίκ είναι τα «μάτια» του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ απαραίτητη για την επιβίωση του κράτους του τελευταίου καθώς «βλέπει» βαθιά μέσα στο Ιράν και όχι μόνο.

Από την άλλη επισημαίνουμε ότι στο παρελθόν κατόπιν τουρκικού αιτήματος είχαν αποσταλεί Patriot από χώρες του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής της αμυνας στις ΝΑ της επαρχίες, λόγω Συρίας και Ιράν κυρίως
 
Η Ισπανία ήταν μια από αυτές τις χώρες του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, κάτι το οποίο φαίνεται να γίνεται και τώρα

Πιθανός λόγος ενδεχομένως να είναι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, αν και συγκεντρώνει  λίγες πιθανότητες σε σχέση με Ιράν πρωτίστως και Συρία δευτερευόντως 

Σε όποια των περιπτώσεων και προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων , εκτίμησή μας είναι ότι όπως και στο παρελθόν  δεν μιλάμε για συστοιχίες Patriot που θα είναι τουρκικές, αλλά Ισπανικές εγκατεστημένες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο έδαφος της Τουρκίας, με συγκεκριμένη αποστολή και τομέα ενεργείας...
 
Θα είναι κάτι παρόμοιο με τους δικούς μας Patriot που βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία

Η σημασία της αποστολής των Ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία
Η χώρα μας ως γνωστόν έχει ενισχύσει ενεργά την αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot με 200 περίπου στρατιωτικούς 

Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, με τη Σαουδική Αραβία να συσφίγγει πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά τις μεταξύ μας σχέσεις
 
Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Αυτό αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, η οποία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την εν λόγω χώρα, η οποία μετείχε με μαχητικά αεροσκάφη της F-15 σε πολυεθνική άσκηση που διοργάνωσε η Ελλάδα στη Σούδα το τρέχον έτος.

Μαζί με τη συστοιχία των Patriot, στη Σαουδική Αραβία έχει μεταβεί πολυμελές κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εγκατέστησαν  και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων σταδιακή αναβάθμιση από τους Άραβες με δικά τους έξοδα του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος σε διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των Patriot με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των Ρωσικών S-400.
 
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σχεδόν πάντα σε τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες λίγα λέγονται και κοινοποιούνται προς τα έξω ενώ πολλά γίνονται.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και αυτό σίγουρα θα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την χώρα μας.

Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.