Γερμανός επιθεωρητής πολεμικής αεροπορίας προς Πούτιν: "Μην τα βάζεις μαζί μας!"



Σκληρό μήνυμα στέλνει ο γερμανικός στρατός  (Bundeswehr) προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την Bild.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτζ προειδοποιεί τον Ρώσο Πρόεδρο κατά των επιθέσεων στο ΝΑΤΟ: "Πούτιν, μην τα βάζεις μαζί μας!" Η Δύση θα εξοπλιστεί σημαντικά,τονίζει ο ίδιος.

"Μέχρι το 2030, οι Ευρωπαίοι θα έχουν 600 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στη Βαλτική. Επιπλέον, θα υπάρχουν τα αεροσκάφη των Αμερικανών", δήλωσε ο Gerhartz στο Διεθνές Συμπόσιο Θαλασσίων Δυνάμεων του Κιέλου. Κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού συναντήθηκαν εκεί την Παρασκευή. Ο Gerhartz μετράει ήδη τις αεροπορικές δυνάμεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας μεταξύ αυτών, αν και η συμμετοχή τους βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο λόγω του τουρκικού αποκλεισμού.

Ο στρατηγός προέτρεψε τα κράτη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν επίσης πυρηνικά όπλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: "Για μια αξιόπιστη αποτροπή, χρειαζόμαστε τόσο τα μέσα όσο και την πολιτική βούληση να εφαρμόσουμε την πυρηνική αποτροπή, αν χρειαστεί".

Ο Gerhartz έλαβε υποστήριξη από τον βουλευτή της CDU/CSU και αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Johann David Wadephul (CDU).

Ο βουλευτής του CDU ζητά "η Bundeswehr να γίνει ο ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη". Ταυτόχρονα, ο Wadephul επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή ενότητα: "Δεν υπάρχει γερμανική πολιτική για τη Ρωσία, μόνο ευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να υπάρχει γερμανική ειδική πορεία προς τη Ρωσία", δήλωσε ο Wadephul.

Συζητήθηκε επίσης η πυρηνική αποτροπή. "Για μια αξιόπιστη αποτροπή, χρειαζόμαστε τόσο τα μέσα όσο και την πολιτική βούληση για να εφαρμόσουμε την πυρηνική αποτροπή, αν χρειαστεί", δήλωσε ο Gerhartz, προσθέτοντας ότι έχει την αίσθηση ότι οι πολιτικοί το έχουν πλέον κατανοήσει αυτό πέρα από τις κομματικές γραμμές.

Με απλά λόγια: αν χρειαστεί, η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει και τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προμηθευτεί νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth. Τα αεροπλάνα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη συνέχιση της κοινής χρήσης πυρηνικών.

Σύμφωνα με την Bild, oι ΗΠΑ αποθηκεύουν περίπου 20 πυρηνικές βόμβες B61 στη γερμανική αεροπορική βάση του Bücheln. Εάν υπάρξει πόλεμος, τα πυρηνικά όπλα θα μεταφερθούν στο στόχο από Γερμανούς αεροπόρους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τώρα, για τον ρόλο αυτό προορίζονταν μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου τύπου Tornado. Ωστόσο, τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται σε υπηρεσία στρατευμάτων από το 1981 και τώρα χρειάζονται επειγόντως ανανέωση.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης και επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Christoph Heusgen (67) ήταν επίσης παρών. Ως το δεξί χέρι της καγκελαρίου, θεωρούνταν ο ψιθυριστής της Μέρκελ και στο Κίελο ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής για κορυφαίο διπλωμάτη.

Ο Heusgen δεν είχε να πει μια καλή κουβέντα για τον έμπιστο του Πούτιν και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (56): "Ο Μεντβέντεφ είναι ένας κλόουν σήμερα, λυπάμαι που πρέπει να το πω αυτό".