Υποκριτές! Η Τουρκία μιλάει για αποστρατικοποίηση των νησιών μας ενώ εξοπλίζει τους πεζοναύτες της με το νέο αμφίβιοΤο ZAHA ανήκει στην κατηγορία των  τουρκικών επιθετικών  οπλικών συστημάτων που θα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι πεζοναύτες προκειμένου να καταλάβουν τα νησιά μας στο Αιγαίο
"Το τεθωρακισμένο αμφίβιο επιθετικό όχημα του  TCG Anadolu είναι έτοιμο", αναφέρει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το τεθωρακισμένο αμφίβιο επιθετικό όχημα ZAHA, το οποίο θα αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο στρατιωτικό πλοίο της Τουρκίας TCG Anadolu, το οποίο αναμένεται να μπει στο απόθεμα μέχρι το τέλος του 2022, πήρε τη θέση του στην Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της άσκησης Efes-2022 .

Η Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Διακλαδικής  Άσκησης  Efes-2022, της μεγαλύτερης προγραμματισμένης άσκησης της Τουρκίας, φιλοξενεί επίσης τα συστήματα που θα ενσωματώσουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εφεξής

Στην έκθεση εμφανίστηκε και το τεθωρακισμένο αμφίβιο επιθετικό όχημα ZAHA, το οποίο θα αναπτυχθεί στο TCG Anadolu

Το ZAHA, το οποίο θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρωγούς του σώματος πεζοναυτών όταν ενταχθεί σε επιχιερησιακό επίπεδο , τραβάει την προσοχή με την έντονη εμφάνισή του, ενώ ξεπερνά τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και την Κίνα με τις ανώτερες δυνατότητες κίνησης και πυρός.

Εξηγώντας ότι το ZAHA αναπτύχθηκε για τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων στο πλαίσιο του έργου τεθωρακισμένων ελαφρών αμφίβιων οχημάτων επίθεσης της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, ο αξιωματούχος της εταιρείας Cem Altınışık είπε και πρόσθεσε:

«Αυτά τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από τους πεζοναύτες. Το ZAHA θα αναπτυχθεί στο πλοίο TCG Anadolu. Μόλις ενταχθεί επιχιερησιακά  θα χρησιμοποιηθεί από την αμφίβια ταξιαρχία. Θα γίνει πολύ σημαντικό στοιχείο των πεζοναυτών. Υπάρχουν ισοδύναμα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά σε σύγκριση με αυτά, το ZAHA έχει πολύ ανώτερη ικανότητα επιβίωσης και δύναμη πυρός»

ΖΑΗΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές,  η κατασκευάστρια εταιρεία FNSS θα παραδώσει 27 θωρακισμένα αμφίβια θαλάσσια οχήματα ZAHA μέχρι το 2022 στους Τούρκους πεζοναύτες

Η κατασκευάστρια εταιρεία  FNSS προέβη σε επίσημη δήλωση σύμφωνα με την οποία θα παραδώσει  στους Τούρκους πεζοναύτες συνολικά 27 οχήματα, εκ των οποίων τα 23 είναι μεταφορείς προσωπικού, 2 από τα οποία είναι οχήματα Διοίκησης και ελέγχου και 2 από τα οποία είναι οχήματα περισυλλογής-διάσωσης.

Οπλισμός-τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο οπλισμός του οχήματος θα αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα. Το όχημα μεταφοράς προσωπικού θα μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα οδηγός-αρχηγός πληρώματος-πυροβολητής και ομάδα 18 στρατιωτών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών, σύμφωνα με τους Τούρκους  πολλές δοκιμές μηχανικής και των υποσυστημάτων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο πρωτότυπο όχημα,  όπου εξετάστηκαν η ανθεκτικότητα, η απόδοση στη θάλασσα, και η απόδοση  του στην ξηρά

Το ZAHA διαθέτει υψηλότερη βαλλιστική προστασία και προστασία από νάρκες σε σύγκριση με τα αντίστοιχά του οχήματα και είναι εξοπλισμένο με πιο προηγμένο εξοπλισμό, δηλώνουν οι Τούρκοι

Όντας το ταχύτερο αμφίβιο όχημα που μπήκε στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το ΖΑΗΑ θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες τόσο ενός στρατιωτικού οχήματος όσο και ενός στρατιωτικού θαλάσσιου σκάφους, εξισορροπώντας τις χερσαίες και θαλάσσιες απαιτήσεις.

Απειλή για τα νησιά μας

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με την ολοκλήρωση παράδοσης των 27 ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες στα τέλη του 2022, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο  αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων "Anadolu", να επιτεθούν σε  ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας.
 
Επιπλέον μια τέτοια αποβατική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προωθημένη δύναμη στα πλαίσια αποβατικής τουρκικής ενέργειας ακόμη και σε κύρια νήσο μας.

Κλείνοντας αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα πολυάριθμα τουρκικά UAV , την μεγάλη μεταφορική ικανότητα της τουρκικής αεροπορίας στρατού, τα επιθετικά ελικόπτερα, τις  17 Ταξιαρχίες καταδρομών που διαθέτει, καθώς και τα πολλά συστήματα πυροβολικού και ΠΕΠ της Τουρκίας, η απειλή μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο.

Τόσο από την τουρκική εν ειρήνη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και  γενικότερα από τα οπλικά συστήματα που η Τουρκία διαρκώς εντάσσει στο οπλοστάσιό της, φαίνεται ότι προσπαθεί να μειώσει το χρόνο προσέγγισης είτε του Έβρου ή των νησιών μας, σε μια γενικευμένη προσπάθεια αποστέρησης χρόνου αντίδρασης από τα φίλια τμήματα και επίτευξης αιφνιδιασμού.


Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τα παραπάνω προκειμένου να πάρει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, αφενός ενίσχυσης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων στα νησιά μας, αφετέρου σε έλεγχο αξιοπιστίας των υπαρχόντων μέσων στην αντιμετώπιση της νέας απειλής.

Οπωσδήποτε η απόκτηση και ενίσχυση των υπαρχόντων συστημάτων εγκαίρου προειδοποιήσεως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς επίσης και η εξέταση αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μέσων.

Για παράδειγμα οι γνωστοί θαλάσσιοι "φραγμοί πυροβολικού" θα είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των ZAHA καταστρέφοντας τα ή προξενώντας απώλειες στο προσωπικό αυτών, ή αυτά θα περάσουν αλώβητα;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για απόκτηση οπλισμένων UAV όχι μόνο εναέριων, αλλά και θαλάσσιων και χερσαίων;

Αυτά και πολλά άλλα ανάλογα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα άμεσα

Κλείνοντας απλά αναλογιζόμαστε πόσο φαιδρές  και υποκριτικές είναι οι τουρκικές αιτιάσεις για αφοπλισμό των νησιών μας στο Αιγαίο, όταν οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις , προετοιμάζονται και εξοπλίζονται τόσο επιμελώς για να τα καταλάβουν!!!

Το ZAHA  τέλος ανήκει στην κατηγορία των  τουρκικών επιθετικών  οπλικών συστημάτων, που θα χρησιμοποιήσουν  οι Τούρκοι πεζοναύτες  προκειμένου να  αποαπειραθούν  να καταλάβουν τα νησιά μας στο Αιγαίο