Τουρκικές προκλήσεις: Για απάντηση επί του πεδίου έτοιμο το ΓΕΕΘΑ - Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχιακά μας δικαιώματα



Το ΓΕΕΘΑ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιoδήποτε τετελεσμένο και ήδη έχει προετοιμαστεί να αντιδράσει σε κάθε ενέργεια ειδικά αν στοχοποιηθούν οι φρουρές των μικρών νησιών.

«Ξένο άλογο» χαρακτηρίζει εμμέσως τα Ελληνικά νησιά ο Γκρίζος Λύκος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί από το οποίο θα κατέβει γρήγορα η Ελλάδα σε ένα παραλήρημα εθνικής πλειοδοσίας. Και... βαφτίζει Τουρκικά τα Δωδεκάνησα απειλώντας ότι οι ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού φέρνουν την κατάσταση σε σημείο που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα έκανε λόγο για αμφισβητούμενη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, επανέλαβε τα περί συζήτησης για το καθεστώς των νησιών αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις και φυσικά δεν παρέλειψε να επιτεθεί με τις γνωστές κορώνες στην πολιτική ηγεσία της Αθήνας χωρίς να εξαιρέσει τον «φίλο» του και ομολογό του, Νίκο Δένδια.

Την ίδια ώρα το μπαράζ των εμπρηστικών δηλώσεων σύσσωμης της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας όχι απλά συνεχίζεται αλλά σε αυτό έρχεται να προστεθεί η θρασύτατη τοποθέτηση του Τουρκικού υπουργείου άμυνας η οποία κάνει λόγο για παραβιάσεις από την Ελλάδα στα δήθεν αποστρατικοποιημένα νησιά. Οι γείτονες έφτασαν στο σημείο να καταμετρούν ακόμα και τις επισκέψεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στα ακριτικά μας νησιά: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς με στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία. Το 2022 πραγματοποίησε 953 παραβιάσεις. Σε αυτό το διάστημα σε αυτά τα νησιά πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις από τον υφυπουργό άμυνας συνεχίζοντας την παραβίαση του διεθνούς δικαίου’’ αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα εναέρια μέσα που μεταφέρουν τους Έλληνες αξιωματούχους στο ανατολικό Αιγαίο ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δέχονται παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από τους γείτονες».

Το σενάριο επιθετικής κίνησης της Τουρκίας που θα βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο
Απαντήσεις σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο κλιμάκωσης της έντασης στο ανατολικό Αιγαίο διαθέτει το Ελληνικό Επιτελείο. Στο τραπέζι επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ το οποίο τα τελευταία χρόνια μελετά κάθε κίνηση, πρόθεση αλλά και δήλωση των γειτόνων έχουν τεθεί όλα τα πιθανά αλλά και λιγότερο πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα και να στηρίξει με πράξεις και ενέργειες όσα παράλογα και ανιστόρητα υποστηρίζει για τα Ελληνικά ακριτικά νησιά.

Μέσα σε αυτά τα ενδεχόμενα οι Έλληνες Επιτελείς περιλαμβάνουν και αυτό της προσπάθειας από τους γείτονες να παρεμποδίσουν τη μεταφορά φρουράς είτε δια θαλάσσης με πλωτά μέσα όπως συνήθως γίνεται είτε ακόμα και δια αέρος με τη συνδρομή ελικοπτέρων. Φρουρά η οποία αλλάζει σε τακτά διαστήματα είτε στα μικρότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία είτε διαθέτουν φυλάκια είτε σε αυτά που εδρεύει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη.

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και να εκτινάξει κατακόρυφα την ένταση, αφού με βίαιο τρόπο θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει μετακίνηση στρατιωτικής δύναμης, η Ελληνική αντίδραση έχει σχεδιαστεί να είναι δυναμική και αποφασιστική. Η φρουρά θα φτάσει με κάθε τρόπο στον προορισμό της, ενώ η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του λιμενικού θα είναι άμεση. Το ΓΕΕΘΑ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιoδήποτε τετελεσμένο και ήδη έχει προετοιμαστεί να αντιδράσει σε κάθε ενέργεια ειδικά αν στοχοποιηθούν οι φρουρές των μικρών νησιών. Απαντήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπιστεί και το πιο ακραίο σενάριο όπως ο ναυτικός αποκλεισμός από τους γείτονες κάποιου μικρού νησιού κοντά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.