Επίθεση Τούρκων σε Μενέντεζ & Αθήνα: ”Ο Γερουσιαστής στηρίζει την Αθήνα



Επίθεση στον Μενέντεζ έκαναν οι Τούρκοι για άλλη μία φορά. Δείτε τι αναφέρουν:

”Ο Μπενέντεζ παραδέχτηκε ανοιχτά: Στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι την Τουρκία.Ο Bob Menendez, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι είναι στο πλευρό της Αθήνας στην ένταση Τουρκίας-Ελλάδας, λέγοντας ότι «αν ήμασταν ουδέτεροι δεν θα υπογράφαμε συμφωνίες με την Αθήνα».

Ο Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι πήρε το μέρος της διοίκησης της Αθήνας στα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αν ήμασταν ουδέτεροι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν θα υπογράφαμε μια μεγάλη «Συμφωνία Συνεργασίας Στρατιωτικής Ασφάλειας» που διευρύνει το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα», είπε ο Μενέντεζ.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η Ελλάδα θα επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων σε αμερικανικές βάσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της Αλεξανδρούπολης στα τουρκικά σύνορα και της βάσης της Σούδας στην Κρήτη. Με την ανανεωμένη συμφωνία οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση και στις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις.

Ανακρίβειες Τούρκων για άλλη μία φορά

Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε μη στρατιωτικό καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να τοποθετεί ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία.

Η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν μη στρατιωτικό καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία ανέλαβε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο”, αναφέρουν οι Τούρκοι.