Σοβαρή κρίση: Οι Τούρκοι κάλεσαν για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα – Κατηγορούν την Αθήνα για… διευκολύνσεις σε «τρομοκρατικές οργανώσεις»



Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, λόγω “των ευκαιριών που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα”.

Στις 11 Ιανουαρίου 2022, ο Χριστόδουλος Λάζαρης έδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Λάζαρης έχει διατελέσει πρέσβης στο Κάιρο και μάλιστα την εποχή της Επανάστασης του 2011, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να διατηρηθούν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Χώρα του Νείλου.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα διάφορα σημαντικά πόστα που έχει αναλάβει στη θητεία του, ο κ. Λάζαρης είχε αναλάβει και καθήκοντα Ειδικού Απεσταλμένου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης, στον απόηχο της υπογραφής του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το στρατόπεδο του Λαυρίου έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική «φωλιά», ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα και η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.