Τουρκία: Κι άλλη επιχείρηση ο Ερντογάν – Δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟΑπόδειξη της ανάρμοστης συμπεριφοράς για το πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες του οργανισμού έχουν βάλει εμπάργκο στην Τουρκία

Τουρκία: Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλα κράτη έχουν εκφραστεί ανοικτά κατά της συμπεριφοράς που επιδεικνύει η γειτονική μας χώρα όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο τα Ελληνοτουρκικά έχουν… αναβιώσει.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία και γεωπολιτικός αναλυτής, κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο OPEN.

Διαβάστε ένα σεβαστό απόσπασμα:

«Νομίζω ότι ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη η δήλωση του βοηθού εκπροσώπου της καγκελαρίας. Ήταν ενάμιση βήμα μπροστά. Ένα βήμα ξεκάθαρο για την κυριαρχία μας στα νησιά, μισό βήμα για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, τις οποίες ανέφερε, αλλά δεν τις χαρακτήρισε προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όμως, δεν μπορώ πραγματικά να ερμηνεύσω το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Γερμανία, με υπηρεσίες και θεσμούς, από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει τη θέση της.

Επίσης, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν πραγματική η έκπληξη του Σολτς όταν είδε τους χάρτες. Οι Γερμανοί έχουν ένα πολύ ισχυρό δίκτυο πληροφοριών στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να μην τα γνωρίζουν αυτά.

Επίσης, πράγματι είναι εντυπωσιακή και ξεκάθαρη η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυριαρχία. Κι αυτή νομίζω ότι είναι καλοδεχούμενη. Διάβασα λέξη προς λέξη τις δηλώσεις Μπλίνκεν για τη Συρία, αλλά διάβασα και τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος είπε ‘ήδη ξεκίνησε η επιχείρηση για δύο περιοχές’.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος, εκτός κι αν γίνεται ένα παιχνίδι. Άλλα λέμε δημοσίως και άλλα συμφωνούνται κάτω από το τραπέζι. Πάντως, ο Ερντογάν την επιχείρηση στη Συρία θα την κάνει.

Κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Μιλάμε για το ΝΑΤΟ, που είναι ένας αμυντικός οργανισμός. Αυτό είπε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σωστά. Νομίζω ότι μέχρι τώρα δεν λέγαμε με τόσο δυνατή φωνή τις θέσεις μας για τις παραβιάσεις της Τουρκίας. Και μόλις τις ανεβάσαμε, εν προκειμένω ο κ. Μητσοτάκης, είδαμε και κάποια αποτελέσματα.

Όσον αφορά, λοιπόν το θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε μια χώρα με αμυντική πολιτική. Και το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός οργανισμός. Μια χώρα, όμως, μέλος του ΝΑΤΟ έχει εισβάλει στην Κύπρο, διατηρεί 40.000 στρατό εκεί, έχει εισβάλει στο Ιράκ, κάνει εθνοκάθαρση στη Συρία…

Απόδειξη της ανάρμοστης συμπεριφοράς για το πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες του οργανισμού έχουν βάλει εμπάργκο στην Τουρκία. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα και κάποια στιγμή το ΝΑΤΟ κι ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τηρεί σιγήν ιχθύος για όλα αυτά που λέμε, πρέπει να κανονίσει την πολιτική του απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ».