Σε επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της τουρκικής άσκησης «Εφες»



Παράλληλα με την άσκηση θα υπάρχει και στατική έκθεση, και σε αυτήν οι Τούρκοι επιδεικνύουν ένα από τα καινούργια αμφίβια σκάφη δικής τους παραγωγής (Zaha).

Επίδειξη δύναμης και των αποβατικών δυνατοτήτων του στρατού της επιχειρεί να κάνει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία με τη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης «Εfes 2022» στην περιοχή της Σμύρνης

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η τουρκική άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου και περιλαμβάνει συμμετοχή ειδικών δυνάμεων, επιθετικών UAVs, αποβατικά σενάρια, που έχουν στόχο, τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αλλά και ο τουρκικός Τύπος δίνουν μεγάλο βάρος στο διεθνές κομμάτι της άσκησης και τονίζουν πως φέτος θα συμμετάσχουν 37 χώρες. Υπάρχει συμμετοχή και των ΗΠΑ – η πρώτη φορά μετά το 2016 –, της Γαλλίας, της Λιβύης, της Αλβανίας. Σημειώνεται δε ότι οι Αμερικανοί παίρνουν μέρος στην άσκηση με το πλοίο USS «Arlington» – το οποίο υποστηρίζει ειδικές επιχειρήσεις –, δηλαδή με το ίδιο που είχε συμμετάσχει προ ημερών και στη διμερή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ «Μέγας Αλέξανδρος 2022» στον Παγασητικό Κόλπο.

Παράλληλα με την άσκηση θα υπάρχει και στατική έκθεση, και σε αυτήν οι Τούρκοι επιδεικνύουν ένα από τα καινούργια αμφίβια σκάφη δικής τους παραγωγής (Zaha).

Οπως γίνεται παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα Επιτελεία παρακολουθούν στενά με όλα τα μέσα την τουρκική άσκηση. Εξάλλου η τουρκική προκλητικότητα έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή των συνόρων και στο Αιγαίο.