Συναγερμός στον Έβρο - Στην πρώτη γραμμή τα γαλανόλευκα «κομάντα» - Δύναμη αποτροπής στην τουρκική προκλητικότηταΔεν περνάει «κουνούπι» από τον Έβρο.

Η συνεχής πτώση της στάθμης του ποταμού Έβρου δίνει τη δυνατότητα στους υποκινούμενους μετανάστες να αναζητούν ευκολότερα περάσματα προς τα Ελληνικά εδάφη. Οι δυνάμεις επιτήρησης και αποτροπής να ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής με στόχο να «σφραγίσουν» κάθε «τρύπα» και να στήσουν φράγμα σε μαζικές μετακινήσεις προς τις Ελληνικές όχθες.

Στον Έβρο βρέθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού καταδρομέας Αντιστράτηγος Νίκος Φλάρης ο οποίος επιθεώρησε Μονάδες, φυλάκια και παρατηρητήρια μαζί με ειδική ομάδα επιθεώρησης-αξιολόγησης αποτελούμενη από έμπειρους αξιωματικούς. Χρόνοι αντίδρασης, σχέδια αποτροπής για κάθε σενάριο, οργάνωση και τεχνικά μέσα μπήκαν στο «μικροσκόπιο» με τα αποτελέσματα να είναι απόλυτα ικανοποιητικά ενώ και το επίπεδο το προσωπικού διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει καταρτιστεί σχέδιο διατήρησης της ετοιμότητας και εγρήγορσης όλο το καλοκαίρι με έμφαση σε εορτές και αργίες όπως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Αυξημένη φυσική παρουσία με περιπολίες και ενέδρες συνθέτουν την εικόνα του «eadiness» των χερσαίων δυνάμεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας όπως drones, θερμικές κάμερες και κάμερες νυχτερινής παρατήρησης. Από το «τριεθνές» και το Ορμένιο έως  τις Φέρες και το Δέλτα του Έβρου επιτηρείται σε 24ωρη βάση κάθε μέτρο των χερσαίων συνόρων. Στη  «μάχη»  έχουν πέσει τα νέα αποκτήματα του Στρατού Ξηράς τεθωρακισμένα οχήματα M-1117 Guardian τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τις Μονάδες της πρώτης γραμμής.

Τις τελευταίες εβδομάδες και όσο κορυφώνεται η Τουρκική προκλητικότητα με τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας με πρώτο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο Στρατός Ξηράς ανεβάζει το επίπεδο εγρήγορσης λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα αυξημένης επιτήρησης και αποτροπής. Το βίντεο που παρουσιάζει το Newpost με το πλωτό του Στρατού και τα πάνοπλα Στελέχη να περιπολούν πάνω στο ποτάμι είναι ενδεικτικό της επιφυλακής ακριβώς πάνω στην οριογραμμή. Όλες οι παραποτάμιες Μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα με έμφαση τόσο στα φυλάκια επιτήρησης πάνω στο ποτάμι όσο και στα παρατηρητήρια κατά μήκος του Έβρου ποταμού.

Μπορεί όλα τα βλέμματα να έχουν πέσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έπειτα από τις πρωτόγνωρες απειλές της Τουρκίας και την ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας όμως το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ δεν ξεχνούν τον Έβρο. Εκεί όπου τον Φεβρουάριο του 2020 η Άγκυρα εξαπέλυσε την πρωτοφανή υβριδική επίθεση με όπλα ταλαιπωρημένους μετανάστες επιχειρώντας να σπάσει τα χερσαία σύνορα της χώρας και να αποσταθεροποιήσει πλήρως την περιοχή.