Ξεδιάντροπος ο φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ: «Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για Φινλανδία-Σουηδία»Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, για την έγκρισή τους χρειάζεται το «ναι» και από τις 30 χώρες μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στις 13 Μαΐου αντιτάχθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι αφενός φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές, μεταξύ τους το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αφετέρου οι δύο χώρες διέκοψαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.