F-35A: Τα stealth μαχητικά οπλίζονται με πυραύλους AIM-120 και «προσγειώνονται» στα δυτικά Βαλκάνια



Τον Μάιο, τα αμερικανικά στρατεύματα ένωσαν τις δυνάμεις τους με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για να επιδείξουν πολεμική ετοιμότητα στη Βόρεια Μακεδονία, όπου τα αμερικανικά stealth μαχητικά F-35A έκαναν μια «συναρπαστική εμφάνιση».

Σε έναν νέο γύρο ασκήσεων που διεξήχθη για την παροχή διασφάλισης ασφάλειας στη χώρα, ένα ζευγάρι αμερικανικών μαχητικών F-35A προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Petrovec κοντά στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα μαχητικά F-35A, που ανήκουν στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας του Βερμόντ, αποτελούν μέρος μιας δύναμης που σταθμεύει στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία για αεροπορική αστυνόμευση του ΝΑΤΟ. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί και έχουν γίνει πιο συντονισμένες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα μαχητικά stealth ήταν οπλισμένα με τους προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120 ή AMRAAM όταν προσγειώθηκαν στο Petrovec. Είναι η πρώτη φορά που το stealth μαχητικό F-35A προσγειώνεται στη Βόρεια Μακεδονία ή σε οποιοδήποτε άλλο βαλκανικό κράτος.

Σύμφωνα με την USAFE, την ανώτατη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη, ο στόχος της αποστολής των μαχητικών στη Βόρεια Μακεδονία είναι να επιδείξουν τις έννοιες των επιχειρήσεων Agile Combat Employment (ACE) και να «καθησυχάσουν» έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία εξετάζει επί του παρόντος τρόπους για να ενισχύσει περαιτέρω τις άμυνες της ανατολικής πλευράς της, ώστε να μην διαχυθεί η επιθετικότητα.

Σύμφωνα με την ιδέα του ACE, οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αναπτυχθούν γρήγορα σε μια δεδομένη περιοχή και να διεξάγουν διάσπαρτες και μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις εάν είναι απαραίτητο.

Η Πολεμική Αεροπορία απέδειξε την ικανότητά της να ανεφοδιάζει γρήγορα και να ανταλλάσσει πιλότους στα F-35A στο Petrovec στην πρόσφατη επίδειξη των επιχειρήσεων ACE, σύμφωνα με την USAF.

Το F-35 μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους AIM-120, ένα νέας γενιάς όπλο παντός καιρού που κατασκευάζεται από την Raytheon. Ο πρώτος τέτοιος πύραυλος εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-35A πριν από πέντε χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2017.


The Eurasian Times / Φωτογραφία Twitter