Πτέραρχος Θ. Χατζηαθανασίου: Υψηλή νοημοσύνη (IQ) ή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ);



Ποιο από τα δύο είναι σημαντικότερο στη ζωή μας και οδηγεί στην επιτυχία;

Γράφει ο Θωμάς Χατζηαθανασίου, MSc, PhDc
Μέλος ΔΣ Ελληνικής MENSA, The High IQ Society

Διακαής πόθος του ανθρώπου … η επιτυχία!!!

«Τι ήδιστον; το επιτυγχάνειν», έλεγε ο Θαλής ο Μιλήσιος

Τι ορίζουμε όμως ως επιτυχία; Στις μέρες μας, η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ως επιτυχία την επαγγελματική καταξίωση, την απόκτηση χρήματος, άλλοι την απόκτηση εξουσίας, επιρροής, τίτλων, δημοσιότητας, κοινωνική καταξίωση, άλλοι τη δημιουργία μίας ευτυχισμένης οικογένειας, απόκτηση φίλων, αυτοβελτίωσης.Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και με ποια εφόδια.Είμαστε από τη φύση μας εφοδιασμένοι με κάποια χαρακτηριστικά ή μπορούμε να τα αποκτήσουμε στην πορεία της ζωής μας; Είναι ικανά για να κατακτήσουμε την πολυπόθητη επιτυχία;

Η επιτυχία έχει συνδεθεί σε πολλές εκφράσεις της με την υψηλή νοημοσύνη. Πολλά έχουν γραφτεί για την ευφυία, ως πανάκεια, για την επίλυση προβλημάτων, την επίτευξη κάθε στόχου, στο κυνήγι της επιτυχίας.Για δεκαετίες, το υψηλό IQ (πχ μεγαλύτερο ή ίσο του 131 της κλίμακας Wechsler, IQ εισαγωγής στη MENSA[i]) θεωρήθηκε ως ο πρωταρχικός παράγοντας επιτυχίας, ανοίγοντας πολλές εργασιακά πόρτες και όχι μόνο. Τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης προορίζονταν για μια ζωή με επιτεύγματα. Είναι όμως έτσι; Όντως ένας υψηλός δείκτης ευφυίας λύνει κάθε πρόβλημα, επιτυγχάνει τα πάντα; Έχει μόνο θετικά ή μήπως ενυπάρχουν πολλά αρνητικά που αφορούν σε προσόντα των ευφυέστερων ανθρώπων; Όντως ανοίγει πολλές πόρτες ή κλείνει κάποιες άλλες; Πολλά τα ερωτηματικά, αλλά εδώ θαπεριοριστούμε σε κάποιες ουσιώδεις παραμέτρους που στοιχειοθετούν μία επί της αρχής απάντηση.

Γιατί πολλοί ευφυείς δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους;

Ο άνθρωπος έχει συμπεριφορά που εδράζεται στη λογική και στο συναίσθημα, ενώ, ως κοινωνικό ον, απαιτείται να δίνει βαρύτητα στην επικοινωνία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και στην από κοινού επίτευξη εκάστου στόχου για τη βελτίωση του επιθυμητού αποτελέσματος σε κάθε εργασιακό ή συμμετοχικό χώρο. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόφθεγμα, όταν ακόμη δεν είχε μελετηθεί εκτενώς η επίδραση των συναισθημάτων μας στην επιτυχία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:


Άρθρο - Iq ή Eq - Ποιο Συμβ... by enoplos.gr