Ενισχύεται η Εθνική Φρουρά: Νέα παρτίδα αυτοκινούμενων πυροβόλων Nora B -52Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της ΚΔ, σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση.

Απαραίτητη ενίσχυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων έναντι της συνεχής αναβάθμισης του κατοχικού στρατού,  θεωρείται η παραλαβή του και ένταξη στο οπλοστάσιο του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς και των τελευταίων στοιχείων των αυτοκινούμενων οβιδοβόλων σερβικής κατασκευής Nora B -52 155 χιλιοστών, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Μια νέα  παρτίδα αυτοκινούμενων οβίδων τα Σερβικό “Miloš” με 3x20mm,  Nor B52  θ’ αρχίσουν να παραδίδονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της ΚΔ, σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και μάλιστα έχει ενισχύσει στο παρελθόν τον κατοχικό στρατό με 42 άρματα μάχης Leopard 2.

Το σερβικό τροχοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο Nora-B52 των 155 mm, ιδανικό για σύγχρονο πόλεμο, όπου η ταχύτητα και η δύναμη πυρός είναι πιο σημαντικά από την απλή πανοπλία διαθέτει σωλήνα 52 διαμετρημάτων και έχει δραστικό βεληνεκές 32 χλμ. με κοινό βλήμα Μ107 ενώ με ειδικά ενισχυμένα βλήματα αυξάνει η εμβέλεια του στα 41.800 μέτρα.

Το σύστημα διακρίνεται από υψηλό σύστημα αυτοματισμού και από πλευράς επιδόσεων η ταχυβολία κυμαίνεται σε 4 βολές/ λεπτό και το μέγιστο βεληνεκές με κοινό βλήμα Μ107 ανέρχεται σε 32.000 μέτρα.
 
Με χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνει στα 41.850 μέτρα.

Τα Nora B -52 έχουν βεληνεκές μέχρι και 42 χιλιόμετρα ανάλογα με τον τύπο βλήματος που χρησιμοποιούν, διαθέτουν αυτοματοποιημένο σύστημα κατεύθυνσης βολής με σύστημα GPS, μπορούν να εκτελέσουν 11 βολές το λεπτό και διαθέτουν αυτόματο σύστημα γεμίσματος 36 βλημάτων.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν και για αντιαρματικές βολές με την χρήση λέιζερ σε στόχους μέχρι και 20 χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για την αναβάθμιση του Πυροβολικού και την αντικατάσταση των ρυμουλκούμενων με αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Νεότερη Παλαιότερη