''Ξερίζωσαν'' την ομάδα Βάγκνερ! Κατέστρεψαν βάση της στην Καντίιβκα



Κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ: ''Μόνο ένας στρατιώτης επέζησε...'' Εκτιμάται πως βρίσκονταν μέσα 150-300 Ρώσοι μισθοφόροι.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Λουγκάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν βάση της ομάδας Βάγκνερ στην υπό ρωσικό έλεγχο περιοχή Καντίιβκα.

Ο Χαϊντάι είπε επίσης ότι μόνο ένας Ρώσος στρατιώτης επέζησε από την επίθεση, αλλά δεν διευκρίνισε τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Τον Μάρτιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι περίπου 1.000 μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ (γνωστοί και ως ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν) είχαν σταλεί να πολεμήσουν στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα των μεγάλων απωλειών από τον στρατό της Μόσχας τον πρώτο μήνα του μήνα. π

Στα τέλη Φεβρουαρίου, διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μισθοφόροι του Ομίλου Wagner αναπτύσσονται στην Ουκρανία σε μια αποστολή να εκδιώξουν τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και να προετοιμάσουν το έδαφος για να πάρει τον έλεγχο η Μόσχα.
Η ομάδα Wagner είναι γνωστή ως ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και την Αφρική.

Η ομάδα Wagner θεωρείται η μεγαλύτερη ιδιωτική στρατιωτική ομάδα στον κόσμο. Η ιδέα της δημιουργίας ενός στρατού μισθοφόρων στη Ρωσία προέκυψε μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες απώλειες στον Κόκκινο Στρατό. Τα δεινά των οικογενειών που έχασαν τους γιους και τους συζύγους τους στον πόλεμο είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική κοινωνία. Ένας ιδιωτικός στρατός είχε το πλεονέκτημα ότι οι απώλειές του δεν περιλαμβάνονταν στις επίσημες στατιστικές.

Ο ιδρυτής και στρατιωτικός διοικητής της Ομάδας Βάγκνερ είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην αξιωματικός των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) του οποίου η κωδική ονομασία ήταν «Βάγκνερ».


ΠΗΓΗ