«Μαύρα μαντάτα» για τον Ερντογάν: Μετά τα Rafale βγαίνουν και τα F-16 Viper στο Αιγαίο – Εφιάλτης για τους τούρκους πιλότουςΣτα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας βρίσκονται ακόμη 12 αεροσκάφη υπό αναβάθμιση και από τις πέντε Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν τα 83 μαχητικά F-16 block 52+ και block 52+ Adv.

Έπειτα από τα Rafale ζήτημα ελάχιστων μηνών είναι πλέον η ένταξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας των πρώτων από τα 83 μαχητικά F-16 τα οποία αναβαθμίζονται σε διαμόρφωση Viper. To πρωί Αμερικανός ιπτάμενος της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση από την 114 Πτέρυγα Μάχης ενός από τα δύο μαχητικά στα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το μονοθέσιο μαχητικό πέταξε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όλα τα καινούργια συστήματα λειτούργησαν αψεγάδιαστα και δεν καταγράφηκε η παραμικρή παρατήρηση τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης η οποία κράτησε περίπου μια ώρα όσο και μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Η ίδια ακριβώς διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί και πάλι αύριο το πρωί με τον ιπτάμενο δοκιμαστή να απογειώνει το δεύτερο αναβαθμισμένο μονοθέσιο μαχητικό.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες εντατικές δοκιμές των δύο μαχητικών στο έδαφος με εκκίνηση κινητήρων και έλεγχος όλων των ηλεκτρονικών και λοιπών συστημάτων των δύο ολοκληρωμένων μαχητικών από κλιμάκιο τεχνικών της ΕΑΒ με τη συνδρομή στελεχών της LM. Ενώ ήδη στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας βρίσκονται ακόμη 12 αεροσκάφη υπό αναβάθμιση και από τις πέντε Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν τα 83 μαχητικά F-16 block 52+ και block 52+ Adv.

Τους τελευταίους μήνες οι τεχνικοί της ΕΑΒ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ και την Αεροπορική Βάση Fort Worth στο Τέξας όπου από πέρυσι το καλοκαίρι έχει μεταφερθεί και δοκιμάζεται έως και στην τελευταία λεπτομέρεια το πρωτότυπο μαχητικό F-16 το οποίο έως τα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται να πιστοποιηθεί από την Lockheed Martin αλλά και την USAF και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όλες οι παρατηρήσεις των Αμερικανών πέρασαν άμεσα στα μαχητικά που αναβαθμίζονται στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Με αποτέλεσμα η πρώτη πτήση σήμερα το πρωί του πρώτου Ελληνικού Viper στο FIR Αθηνών να πραγματοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τα τέλη του 2022 θα πρέπει να έχουν παραδοθεί από την ΕΑΒ στην Πολεμική μας Αεροπορία τα πρώτα τέσσερα αναβαθμισμένα Viper όμως όπως είχε αναφέρει το Newpost το γεγονός ότι το πρόγραμμα προχωρά χωρίς προβλήματα αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για επιπλέον παράδοση στη HAF τουλάχιστον δύο ακόμη μαχητικών. Με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι οι πρώτες «οχιές» θα πετάξουν για την Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης η οποία θα αποτελέσει την πρώτη «φωλιά» των πανίσχυρων μαχητικών.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινούργιο μαχητικό αφού πέρα από το ραντάρ AESA ψηφιακής σάρωσης θα διαθέτει μια σειρά από καινούργια συστήματα αλλά και τη δυνατότητα να μεταφέρει νέα όπλα. Ειδικά το ραντάρ AESA όπως τονίζουν τα Ελληνικά «γεράκια» δίνει τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες στα Viper σε αντίθεση με τα Τουρκικά μαχητικά τα οποία δεν διαθέτουν ραντάρ τεχνολογίας AESA. Έτσι οι 83 «οχιές» οι οποίες άλλωστε αποτελούν και τη «ραχοκοκαλιά» της Πολεμικής μας Αεροπορίας αποκτούν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των υποδεέστερων αεροσκαφών της TuAF. Μαζί με τα 24 Rafale-οι δυνατότητες των οποίων ήδη τρομάζουν τους γείτονες-θα αποτελούν έναν αξεπέραστο εφιάλτη για την Τουρκική αεροπορία πάνω από το Αιγαίο.