«Θερμό» επεισόδιο: Η επικίνδυνη «μπλόφα» των Τούρκων και ο «κέρβερος» στο Αιγαίο



Απάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε κάθε ενέργεια της Άγκυρας – Πώς ο Ερντογάν επιχειρεί να αποπροσανατολίσει με το μέτωπο στη Συρία – «Ασπίδα» σε όλο το Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Νευρικότητα, κινήσεις που προδίδουν φόβο και ανθελληνική ρητορική που αγγίζει το όριο του ανήθικου στοιχειοθετούν την εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Το θερμόμετρο στο Αιγαίο παραμένει στο κόκκινο, με την ελληνική διπλωματία να βρίσκεται σε μόνιμη κινητικότητα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και τη Γαύδο.

Η αλήθεια είναι πάντως πως αυτή τη στιγμή οι κινήσεις από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου δεν προδίδουν κάποια κινητικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σε σημείο που θα σήμαινε συναγερμός στις ελληνικές. Θυμίζουμε για παράδειγμα πως πριν την κρίση με το Oruc Reis τον Αύγουστο του 2020, οι Τούρκοι είχαν βγάλει μαζικά το στόλο τους από το ναύσταθμο του Ακσάζ στις 21 Ιουλίου, επιχειρώντας να τεστάρουν το χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης των ελληνικών Δυνάμεων.

Αυτό που παρατηρείται εντούτοις, είναι η μετακίνηση σημαντικών δυνάμεων του πεζικού, του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προς την τουρκοσυριακή μεθόριο, γεγονός το οποίο μαρτυρεί την προετοιμασία για νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως αποδυναμώνεται το ενδιαφέρον της τουρκικής ηγεσίας για το Αιγαίο, μιας και στα τουρκικά παράλια διατηρείται η κατάσταση ετοιμότητας. Άλλωστε, οι Τούρκοι δεν θέλουν να δώσουν την αίσθηση ότι επειδή ρίχνουν το βάρος στη Συρία, είναι «ευάλωτοι» στα δυτικά.

Στην Αθήνα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν «τσιμπάνε» στην… μπλόφα της Συρίας. Αναλύουν κάθε κίνηση των γειτόνων και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και όταν λέμε για κάθε ενδεχόμενο, εννοούμε ακόμα και αυτό της εμπόλεμης σύρραξης. Άλλωστε, κυριαρχεί σαφώς η πεποίθηση πως παρά τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με Αμερικανούς, Γάλλους, Αιγυπτίου, Άραβες κλπ, την κρίσιμη ώρα η Ελλάδα θα είναι μόνη και θα πρέπει να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, που φυσικά ούτε μικρές, ούτε λιγοστές είναι. Αντιθέτως!

Στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά για τις δυνατότητές μας, ενώ οι Επιτελείς έχουν διαμορφώσει σενάρια αντίδρασης που περιλαμβάνουν όλο το Αιγαίο, τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το «μαλακό υπογάστριο», την Κύπρο. Όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο, από την απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας, όπως στα Ίμια, την απόπειρα παρεμπόδισης ελληνικής φρουράς να φτάσει σε κάποιο ακριτικό νησί, την απόπειρα αποστολής ερευνητικού σκάφους ακόμα και στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μέχρι την απόπειρα προβοκάτσιας ή την δημιουργία επεισοδίου με αφορμή μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό μοιάζει με… κέρβερο, με τις μονάδες επιφανείας να έχουν απλωθεί σε όλο το Αιγαίο, ενώ τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, αλλά και τα 209 κλάσης ΓΛΑΥΚΟΣ, αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τους Τούρκους. Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία περιπολεί συνεχώς πάνω από το Αρχιπέλαγος, ενώ η ελληνική αεράμυνα, μετά από εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, εγκλωβίζει και έχει έτοιμο προς κατάρριψη οτιδήποτε μπαίνει στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης. Ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του είναι πανέτοιμος σε όλα τα «καυτά» σημεία. Στελέχη και στρατεύσιμοι έχουν λάβει σαφείς εντολές για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση έντασης, ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις, με αμφίβιους καταδρομείς και ΟΥΚάδες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή αποτροπής, έτοιμοι να αντιδράσουν γρήγορα και αποφασιστικά, ακόμα κι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τον πιο μικρό ελληνικό βράχο στο Αιγαίο.

«Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει καλά όλος ο ελληνικός λαός. Αν προκληθούμε θα απαντήσουμε άμεσα και με τρομακτική δύναμη», διαμηνύουν στο ελληνικό «Πεντάγωνο», τονίζοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στο ελάχιστο αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, ενώ επαναλαμβάνουν με νόημα πως η όποια κρίση δεν θα είναι σημειακή...

Βασίλης Σκουλαράκος