Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία φοβάται την Ελλάδα – Γι’ αυτό ποντάρει στο SİPER



Η Τουρκία έχει συνεχώς σε περίοπτη θέση τα Ελληνοτουρκικά και προετοιμάζεται, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την Ελλάδα.

Τα Ελληνοτουρκικά δεν έχουν σταματήσει στιγμή να απασχολούν την Τουρκία, η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι φοβάται στην πιθανότητα και μόνο να ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη με την Ελλάδα.

Η γειτονική χώρα αναπτύσσει το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου SİPER και τα ΜΜΕ κάνουν σχετικά αφιερώματα.

Παραθέτουμε ενδεικτικά τι αναφέρει η «Yeni Şafak»:

«Ο εναέριος χώρος μας είναι πλήρως ασφαλής με το SİPER. Χωρίς να εξαρτόμαστε από το εξωτερικό, θα χτιστεί μια «ασπίδα προστασίας» στον εναέριο χώρο μας. «Θα μπλοκάρουμε όλες τις αεροπορικές απειλές από την Ελλάδα», δήλωσε ο Τουράν Ογκούζ, αναλυτής για εθνικά θέματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος της διεύθυνσης της αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ ανακοίνωσε ότι το έργο συνεχίζεται με επιτυχία και πως σύντομα θα ξεκινήσουν νέες δοκιμές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Türkiye Gazetesi», χάρη στο SİPER η Τουρκία θα βάλει ένα σημαντικό γρανάζι στον τομέα της αεράμυνας.

Επίσης, συστήματα όπως το Korkut, Sungur, Hisar A+ και Hisar O+ θα προστεθούν σε αυτό».

Ο Τουράν Ογκούζ, αναλυτής εθνικών θεμάτων, είπε ότι το SİPER Block 1, το οποίο θα αναπτυχθεί για να χτυπά στόχους όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους Κρουζ και πυραύλους ακριβείας, περιλαμβάνεται στον κατάλογο από το 2023.

«Αναμένουμε το SİPER Block 3, το οποίο θα έχει δυνατότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, να ενεργοποιηθεί μετά το 2025», ενημέρωσε.

Επισημαίνοντας ότι οι απειλές είναι απεριόριστες και αυξανόμενες, ο Ογκούζ είπε: «Συνεπώς, ως αντίμετρο, τα συστήματα αεράμυνας θα πρέπει επίσης να αναπτύσσονται συνεχώς. Απαιτούνται πολύ πιο προηγμένα μέτρα και συστήματα επιτήρησης για τον βαλλιστικό πύραυλο. Το SİPER θα είναι μέρος του πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας και θα αποτρέψει αυτές τις απειλές».

Τόνισε επίσης ότι το σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, δεν θα είναι ισοδύναμο με τους S-400 και Patriot, αλλά μετά το 2025, το SİPER Block 3 μπορεί να βρίσκεται στο αρχικό επίπεδο των S-400 και Patriot.

«Τα S-400 έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Ένα σύστημα που μπορεί να σταματήσει τις εισερχόμενες απειλές. Αλλά χρειάζεται μια διαδικασία κι εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα ευκαιρίας, είναι θέμα χρόνου. Έχουμε τεχνολογία όπλων.

Μπορούμε να αποτρέψουμε όλες τις μελλοντικές απειλές από την Ελλάδα με τα υπάρχοντα συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Με το Hisar O+, έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους Κρουζ και πυραύλους που εκτοξεύονται από αεροσκάφη», προσέθεσε.