Κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα θα γίνουν κυνηγοί Bayraktar – Στον ύπνο οι Τούρκοι



Κυπριακά επιθετικά ελικόπτερα σε ρόλο κυνηγών Bayraktar με την προσθήκη των γαλλικών πυραύλων MISTRAL ATAM.

Μετά την συμφωνία της Κύπρου με την Γαλλία, η Λευκωσία προμηθεύτηκε με έξι (+6) ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters.

Το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί παντώς καιρού, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της Εθνοφρουράς, ενώ μία προμήθεια από την επίσης γαλλική MBDA μπορεί να μετατρέψει τα κυπριακά ελικόπτερα σε κυνηγούς τουρκικών drone και UAV.

Oι Τούρκοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία των τουρκικών Bayraktar στα Κατεχόμενα, καθώς μέχρι στιγμής παίζουν χωρίς… αντίπαλο στον αέρα.

Τα γαλλικά H145Μ θέτουν ένα νέο πονοκέφαλο στην Τουρκία, ενώ η ενίσχυσή τους με τους αέρος – αέρος MISTRAL ATAM, των 6,5 χλμ. βεληνεκές τα μετατραπούν στον απόλυτο κυνηγό Bayraktar στην περιοχή (σ.σ. ενώ μπορούν να πλήξουν τόσο αεροπλάνα όσο και ελικόπτερα).

Το συγκεκριμένο σενάριο συζητήθηκε, για την επιπλέον ενίσχυση της Εθνοφρουράς.

Να θυμίσουμε ότι ο πύργος UT30MK2 turret των Ισραηλινών προτείνεται για εγκατάσταση στα ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ της Κύπρου.

Πηγή που είναι κοντά στο θέμα, έλεγε στα geostratigika.gr, πως η συγκεκριμένη περίπτωση θα αποτελέσει τρομερή αναβάθμιση των κυπριακών αρμάτων.

Θυμίζουμε πως όπως είχε συμβεί με 36 ρουμάνικα θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Piranha V 8×8, ο ισραηλινός πύργος UT30MK2 αναμένεται να περιλαμβάνει ένα αυτόματο πυροβόλο ATK MK44 ABM 30 mm και ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm. Διαθέτει προειδοποίηση λέιζερ (LWS) και προαιρετικά διαθέτει χειροβομβίδες καπνού.

Να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός του πυργίσκου επιτρέπει την προσαρμογή επιπλέον εξοπλισμού (σ.σ. NLOS;)

Η πρόταση αυτή έπεσε για πρώτη φορά για τα ελληνικά τεθωρακισμένα, όμως η πρόταση της γερμανικής Rheinmetall για την κατασκευή για τον Ελληνικό Στρατό 150 τεθωρακισμένων οχημάτων ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) και τον εκσυγχρονισμό 100 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού ΛΕΩΝΙΔΑΣ, άφησε την ισραηλινή πρόταση πίσω.