Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή προς Κογκρέσο: ”Να μην πάρει μαχητικά η Τουρκία-Παραβιάζει το ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο””Ο βουλευτής Κρις Παππάς έχει συντάξει κείμενο που απαιτεί αυστηρή εποπτεία των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχετικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της συμμάχου στο ΝΑΤΟ”, Ελλάδα, αναφέρει το thehill.com.

Η τροπολογία περιορίζει τον πρόεδρο από την πώληση ή τη μεταφορά κιτ εκσυγχρονισμού F-16 ή F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν ο πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία «δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας» για τουλάχιστον 120 ημέρες πριν από την πώληση ή τη μεταβίβαση.

Η τροπολογία ορίζει τις παραβιάσεις ως «εδαφικές υπερπτήσεις ή παραβίαση της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων στην Αθήνα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας».

Η προτεινόμενη τροπολογία του Κρις Παππάς, σηματοδοτεί την πρώτη συγκεκριμένη προσπάθεια από τους νομοθέτες να περιορίσουν την πρόθεση του Προέδρου Μπάιντεν να ενισχύσει τον στόλο των F-16 της Τουρκίας και καθώς η Άγκυρα πιέζει τις ΗΠΑ να παραδώσουν περισσότερα από τα κρίσιμα πολεμικά αεροσκάφη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να πουλήσει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των F-16 της Τουρκίας και ο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα εξέφρασε την υποστήριξή του για την πώληση των τζετ στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα, απέρριψε προτάσεις ότι οι πωλήσεις χρησίμευσαν ως προνόμιο για την Άγκυρα να αποσύρει τις αντιρρήσεις της για την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην αμυντική συμμαχία.

Ο γερουσιαστής Tim Kaine (D-Va) δήλωσε στο The Hill μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ότι οι νομοθέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το NDAA του 2023 ως όχημα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορεί να μας δείτε να αναλαμβάνουμε κάποιες πτυχές αυτού όπως κάνουμε το NDAA φέτος, στον χώρο των στρατιωτικών πωλήσεων ή της στρατιωτικής συνεργασίας», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η στρατιωτική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας «είναι ακόμα ισχυρή.”

«Είναι σε διπλωματικό και ανώτερο εκλεγμένο επίπεδο όπου τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αυτή τη στιγμή», είπε”

Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) και HALC στο Κογκρέσο: Η Τουρκία χρησιμοποίησε τον υπάρχοντα στόλο αμερικανικών F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο

”Εκ μέρους της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), γράφουμε για να ζητήσουμε την υποστήριξή σας για μια δικομματική τροποποίηση του NDAA που χορηγείται από τους εκπροσώπους Chris Pappas, Gus Bilirakis, David Cicilline, Nicole Malliotakis, Frank Pallone και Carolyn Maloney να περιορίσουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού κυρίαρχου εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα, θέτοντας πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επιπλέον, η Τουρκία πραγματοποιεί προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις –ενίοτε με αληθινά πυρομαχικά– στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά αυτές τις επιθετικές προκλήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή στο να εξετάσει αίτημα της Δημοκρατίας της Τουρκίας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο πολεμικών αεροσκαφών της.

Η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αξίες και τα συμφέροντα. Η Τουρκία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο αμερικανικών F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ένα ευρύ φάσμα ειδικών εκφράζει με συνέπεια ανησυχίες σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 στο ίδιο θέατρο με τα ρωσικά S-400, τα οποία διαθέτει και η Τουρκία.

Η τροπολογία Παππά θα απαγόρευε στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και F-16 και να αναβαθμίσουν τεχνολογίες στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβιάσεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων της Ελλάδας . Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία.”