Σοβαρή κρίση στην Κίνα: Τανκς βγήκαν στους δρόμους για να προστατεύσουν τράπεζες από εξαγριωμένους διαδηλωτές



Τον γύρo του κόσμου κάνει ένα βίντεο που δείχνει κινεζικά τανκς να βγαίνουν στους δρόμους για να προστατεύσουν τράπεζες.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ταραχές ξέσπασαν όταν το υποκατάστημα τράπεζας της Κίνας στην επαρχία Hennan έβγαλε ανακοίνωση ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών είναι πλέον «επενδυτικά προϊόντα», οπότε δεν μπορούν πλέον να γίνουν αναλήψεις.

Το εν λόγω τραπεζικό σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά τον Απρίλιο, όταν η εφημερίδα South China Morning Post (SCMP) ανέφερε ότι οι κάτοικοι των επαρχιών Henan και Anhui δεν είχαν πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις τους λόγω «αναβάθμισης συστήματος».

Το βίντεο από το Hennan δείχνει τανκς να εμποδίζουν τους ντόπιους να φτάσουν στο υποκατάστημα της τράπεζας, με τους τελευταίους να δείχνουν ταραγμένοι στην παρουσία των τεθωρακισμένων.

Νέα Τιενανμέν;

Τα τανκς του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους για να «τρομάξουν» διαδηλωτές εν μέσω μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην επαρχία Ηennan.
Τα τανκς βρίσκονται στους δρόμους για να προστατεύσουν τις Τράπεζες (Rizhao, επαρχία Shandong), ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αν μη τι άλλο, το περιστατικό αυτό αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση της φρικτής σφαγής της 4ης Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν, όταν οι Κινέζοι ηγέτες έστειλαν τανκς και βαριά οπλισμένους στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν φοιτητές που ζητούσαν δημοκρατία και περισσότερες ελευθερίες.
Πίσω στο παρόν, παρά τις υποσχέσεις ότι οι καταθέτες της επαρχίας Hennan της Κίνας θα έπαιρναν τα χρήματά τους σταδιακά αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου, μόνο ελάχιστοι κατάφεραν να κάνουν αναλήψεις.

Στις 10 Ιουλίου, περισσότεροι από 1.000 καταθέτες συγκεντρώθηκαν έξω από υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας της χώρας για να διαμαρτυρηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα αποκαλύπτουν, μάλλον, ότι στη Χώρα του Δράκου σοβεί μια άνευ προηγουμένου χρηματοοικονομική κρίση, με τις τράπεζες, στην πραγματικότητα, να έχουν «στεγνώσει».

Στο παρελθόν, πολλά έσοδα για το κινεζικό κράτος προέρχονταν από την αγορά του real estate και τους διάφορους εκεί developers…
Ωστόσο, πολλά έργα παραμένουν ημιτελή, ενώ πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν αγοράζουν γη, μεγάλες εταιρείες, όπως η Evergrande, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι κρατικές εισπράξεις να πιάσουν… πάτο.
 
Εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες στο οποίο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου, Zheng Yuhuang, είπε ότι το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Κίνα — 4.600.000 εταιρείες στην Κίνα έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι δε πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση, ενώ η ανάπτυξη είναι ασθενική.
Περίπου 80 εκατομμύρια νέοι παραμένουν άνεργοι.

Κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας διαμαρτυριών στην επαρχία Hennan για την απελευθέρωση παγωμένων κεφαλαίων, λευκοντυμένοι άνδρες κατέστειλαν τις διαδηλώσεις μπροστά από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας Zhengzhou (γραφείο PBoC), ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Εκατοντάδες καταθέτες έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαδηλώσεις στην πόλη Zhengzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Henan, αλλά τα αιτήματά τους αγνοούνται από τις κινεζικές αρχές. 

www.bankingnews.gr