Τον χαβά της η Τουρκία ετοιμάζει αεροπορική βάση στην πίσω πόρτα της Ελλάδας



Η Τουρκία «έφαγε τα μούτρα της» σε ρεσάλτο που προσπάθησε στη Σύμβαση της Θάλασσας.

Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει πολεμικό υλικό στη Λιβύη προετοιμάζοντας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από γαλλικές στρατιωτικές πηγές την αεροπορική βάση στην Αλ Ουατίγια δίπλα στο λιμάνι που ελέγχει και στο οποίο έχει προχωρήσει σε ενεργοποίηση ναυτικών μονάδων της κυβέρνησης της Τρίπολης που ελέγχει.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Κυριακή το πλοίο κοντέϊνερ «Παρπαλί» αρνήθηκε τον έλεγχο που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει σε αυτό σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού που διενεργεί νηοψίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Αυτή ήταν η όγδοη φορά που πλοίο υπό τουρκική σημαία αρνείται τον έλεγχο αναγκάζοντας την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι να δηλώσει: «Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας να γίνει επιθεώρηση σε ακόμη ένα πλοίο σύμφωνα με την επιχείρηση «Irini», την Κυριακή το απόγευμα, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2292 για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ καλούνται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη στην Άγκυρα. Εκεί ποζάροντας για τα μέλη του Τύπου μπροστά από την τουρκική και την ιταλική σημαία, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι πήγαν στο Προεδρικό συγκρότημα για να πραγματοποιήσουν τετ α τετ συνάντησή τους και να παρακολουθήσουν τη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής.
 
Η ανησυχία στο γαλλικό αλλά και στο ελληνικό επιτελείο είναι πως αργά ή γρήγορα με την συνεχιζόμενη ροή υλικών στη Λιβύη, θα υπάρχει η δυνατότητα τουρκικών μαχητικών να σταθμεύσουν σε λιβυκό έδαφος, στην πίσω αυλή δηλαδή του ελληνικού στρατηγικού χώρου…

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο συνέδριο του economist το είπε ξεκάθαρα: «Θα θέλαμε να έχουμε συνεργασία με την Τουρκία αλλά η Τουρκία πρέπει να παίξει με τους κανόνες. Δεν μπορεί να παίζει με τους δικούς της κανόνες. Ειδικά κανόνες όπως της στρατιωτικής ισχύος και της μονομερούς παρέμβασης»

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ συναντήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του economist στο Λαγονήσι με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπένζαμιν Γκαντζ.
 
Κατά την συνάντηση, που έλαβε χώρα σε εξαιρετικά εγκάρδιο κλίμα, αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος- Ισραήλ. Εκφράστηκε επίσης ικανοποίηση για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Κατά τις συνομιλίες τονίστηκε ότι η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα συμβάλλει στην προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη δημιουργία κλίματος ειρήνης και συνεργασίας, καθώς επίσης η σημασία του σχήματος συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας ήταν πιο αιχμηρός, θυμίζοντας στη Δύση πως για πολλά χρόνια «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου» απέναντι σε αναθεωρητικές πρακτικές και ξύπνησε αιφνίδια μόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου αποτέλεσε για πολλές χώρες της δύσης μια οδυνηρή αιφνίδια αφύπνιση. Πρέπει να πω εδώ ότι για την Κύπρο και την Ελλάδα δεν είναι καινοφανής αυτή η αφύπνιση. Εμείς μάθαμε να ζούμε πολλά χρόνια τουλάχιστον από το 1974 η Ελλάδα και η Κύπρος με την αμφισβήτηση αυτών των κανόνων. Τώρα όμως το σύνολο της διεθνούς κοινότητας βιώνει τον αναθεωρητισμό ως θεωρία και ως πράξη είτε ως νεοτσαρικό είτε ως νεοοθωμανικό μανδύα. Είμαστε η μόνη χώρα εμείς, η ελληνική δημοκρατία, στον πλανήτη, στον πλανήτη γη που ζούμε υπό μια διαρκή διατυπωθείσα απειλή πολέμου» τόνιζε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μπροστά σε διεθνές ακροατήριο στο συνέδριο του economisτ.

Η Τουρκία «έφαγε τα μούτρα της» σε ρεσάλτο που προσπάθησε στη Σύμβαση της Θάλασσας
Η τουρκική αντιπροσωπεία στις εργασίες της ΚΣ ΟΑΣΕ στο Μπέρμιγχαμ επιχείρησε να περάσει τροπολογία διαγράφοντας ρητή αναφορά στην εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Θάλασσα (UNCLOS). Η τροπολογία απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Βουλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έφερε ένσταση στην υιοθέτηση της τροπολογίας των Τούρκων ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, τονίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η υποβάθμιση των νομικά δεσμευτικών προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι αφενός εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα που απορρέουν από την Σύμβαση, παρόλο που η ίδια δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή, αφετέρου απειλεί με πόλεμο την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη, σε περίπτωση που κάνουν χρήση των ίδιων δικαιωμάτων. Η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε όπως απορριφθεί η τροπολογία, πράγμα που έγινε με μεγάλη πλειοψηφία, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Οι εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ συνεχίζονται και όπως αναφέρει η ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την ισλανδική αντιπροσωπεία και αφορούσε στην Αρκτική περιοχή, ακολουθούμενη από ψηφοφορία για την υιοθέτηση του.