Οικονομική Αποζημίωση Εκτέλεσης Υπηρεσιών ΑργιώνΣας γνωρίζουμε και σύμφωνα με το (α) σχετικό, ότι προβλέπεται η καταβολή της οικονομικής αποζημίωσης του προσωπικού που εκτέλεσαν υπηρεσία κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες κατά τόπους αργίες.

 Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου έχει αναδείξει το παραπάνω θέμα πολλάκις φορές σύμφωνα με τα (β),(γ),(δ),(ε),(στ), (ζ) και (η) σχετικά και είδαμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και δυσαρέσκεια ότι η πληρωμή των 24ώρων υπηρεσιών αργιών του προσωπικού δεν έχει υλοποιηθεί καθόλου για όλο το έτος του 2018, για όλο το έτος 2021 και για έως τώρα το έτος 2022 σύμφωνα με τα όσα ορίζει το (α) όμοιο.

Υπενθυμίζεται, ότι το ίδιο είχε συμβεί και κατά το έτος του 2019-2020 και το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από έγγραφα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (ΕΣΠΕΕΡ) και τις καταθέσεις σχετικών Ερωτήσεων  στη Βουλή με  Αρ.Πρωτ.: 6645/22-03-19 από τον Βουλευτή Ν.Δ Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, επίσης, με Αρ. Πρωτ.: 6980/01/06/2020 – 1537/29-11-2021 από τον Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλο Κυριάκο και Βουλευτή κ. Αντώνιου Μυλωνάκη με Αρ. Πρωτ.: 7786/05-07-21.   

Ωστόσο, η παραπάνω καταβολή της οικονομικής αποζημίωσης του Στρατιωτικού προσωπικού του Σ.Ξ., που εκτέλεσαν υπηρεσία κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες κατά τόπους αργίες, παρόλο που διανύουμε τον 7ο μήνα του έτους 2022, δυστυχώς, η εν λόγω οικονομική αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί ακόμα στους δικαιούχους. Όπως, δεν έχει καταβληθεί και για το έτος του 2018. Ακόμη άλλη μία οικονομική αποζημίωση του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στον ΣΞ ΔΕΝ αποζημιώνεται καθώς πρέπει. Εκτελούμε 24ωρες υπηρεσίες όλο τον χρόνο κατά τις ημέρες Σαββάτου – Κυριακής και επισήμων αργιών, φυλάσσοντας την Πατρίδα και αναμένοντας από την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να καταβάλλει τις προβλεπόμενες οικονομικές αποζημιώσεις στο στρατιωτικό προσωπικό.

Η απάντηση του κ. ΥΕΘΑ μετά την κατάθεση ερώτησης από τον Βουλευτή κο. Μυλωνάκη Αντώνιο της Ελληνικής Λύσης, σύμφωνα με τα (θ) και (ι) όμοια δεν μας ικανοποιεί καθόλου, απεναντίας θα λέγαμε ότι η κοροϊδία και ο εμπαιγμός έχει τα όρια του. Το Στρατιωτικό προσωπικό έχει φτάσει και αυτό στα όρια του πληρώνοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις του κάθε μήνα, με την ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτα σε είδη πρώτης ανάγκης (καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα), αδυνατώντας να ανταπεξέλθει οικονομικά κάθε μήνα και κάθε ημέρα. Δυστυχώς, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σε καταστάσεις απόγνωσης και αγανάκτησης από τους συναδέλφους μας, βάζοντας χρήματα από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, στερώντας τους την οικονομική αποζημίωση που τους οφείλετε, για να πάει να εκτελέσει την 24ωρη υπηρεσία σε ημέρα Σαββάτο – Κυριακής και επισήμων αργιών.    
      
Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός που υφίσταται το Στρατιωτικό προσωπικό του Σ.Ξ. στην συγκεκριμένη απλήρωτη οικονομική αποζημίωση για το έτος 2021 και έως τώρα το έτος 2022. Επίσης, θεωρούμε άκρως προσβλητική την υπ’ αριθμόν 6/26-03-18 Απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πάρθηκε για το έτος 2018 με αποτέλεσμα το Στρατιωτικό προσωπικό του Σ.Ξ. να χάσει τα δεδουλευμένα του και να παραμείνει απλήρωτο ακόμα και μετά από 4 χρόνια. Για ακόμη μία φορά το προσωπικό του Σ.Ξ υφίσταται άλλη μία κατάφορη αδικία έναντι της Π.Α και Π.Ν που αφορά την καταβολή οικονομικής αποζημίωσης 24ώρων υπηρεσιών αργιών. Για να ανταπεξέλθουν τα στελέχη σε όλο αυτό το πλέγμα υποχρεώσεων εκτελούν αρκετές υπηρεσίες ανά μήνα μακριά από τις οικογένειες τους σε ημέρες Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα, όπως επίσης, εργάζονται πέραν του προγράμματος ωρών εργασίας και εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οικογενειακός τους οικονομικός προϋπολογισμός.

Ευελπιστούμε να εισακουστούμε στο εν λόγω σοβαρό θέμα και να δοθεί άμεσα λύση ώστε, να καταβληθεί η πληρωμή των 24ώρων υπηρεσιών αργιών του έτους 2021 και να λάβουν αναδρομικά του έτους 2018, όπως ακριβώς έγινε για τα έτη 2019-2020.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου παραμένει πιστή στην διάθεση των συναδέλφων, ώστε να αναδείξει κάθε πρόβλημα και αδικία για να προβεί σε κάθε διεκδίκηση και επίλυση υπέρ του συνόλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρακαλούμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.)όπου κοινοποιείται το παρόν έγγραφο να προβεί στις όποιες ενέργειες για την διόρθωση αδικίας και διαχωρισμού που υφίσταται το Στρατιωτικό προσωπικού του ΣΞ έναντι του ΠΝ και ΠΑ.

Επίσης, το παρόν έγγραφο κοινοποιείται για ενημέρωση προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, Εκπροσώπους Κομμάτων, Μέλη της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ. και Μ.Μ.Ε..


Με εκτίμηση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο