Ραγδαίες εξελίξεις: Στον προθάλαμο των BRICS η Άγκυρα – Θα ζητήσει να ενταχθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής!



Kαταιγιστικές εξελίξεις πλέον! Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS είναι κάτι που σχεδόν έχει αποφασισθεί από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ”η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία σχεδιάζουν να ενταχθούν στους BRICS, η συζήτηση και μια πιθανή απόφαση για ορισμένα από τα κράτη ενδέχεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ένωσης το 2023.

Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη, αναφέρουν ανατώτατες πηγές των BRICS.

Άλλοι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι δυνητικά υποσχόμενες υποψήφιες χώρες, αλλά η διαδικασία ένταξής τους θα είναι αργή.

Η Ρωσία υποστήριξε την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στον οργανισμό. Εκτός από την Σ. Αραβία, ενδιαφέρον για τους BRICS έδειξαν και η Τουρκία και η Αίγυπτος, που μελετούν το ενδεχόμενο ένταξης εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως στη σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο δεν συζητήθηκε το θέμα της εισόδου τους, αλλά συζητήθηκε σοβαρά η ένταξη της Σ. Αραβίας

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Αργεντινή και το Ιράν υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στους BRICS. Ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Ουσάκοφ είπε ότι η Ρωσία είναι θετική σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης των BRICS.

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ την ίδια στιγμή:

”Νέες εξελίξεις σημειώνονται στον σχηματισμό που ίδρυσαν το 2009 η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (BRICS) προς την κατεύθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ετοιμάζονται επίσης να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στη 10η Σύνοδο Κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής το 2018, ως ειδικός προσκεκλημένος ηγέτης και εξέφρασε τις επιθυμίες της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS.”