Αόρατος πόλεμος με drones στο Αιγαίο – Τι έχει συμβεί



Παραβιάσεις ρεκόρ από την Τουρκία στο Αιγαίο, με 2.289 φορές drones να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου!

Δεν είχε που δεν είχε ηθικό φραγμό στο θέμα των παραβιάσεων η Τουρκία, από τότε που έχουν εφευρεθεί τα drones έχει… ξεσαλώσει. Ο αριθμός των παραβιάσεων τα τελευταία χρόνια προς τη χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η αντίδραση της Ελλάδας που στόχο έχει να βάλει τους Τούρκους στη… θέση τους.

Η μέχρι πρότινος ανεκτική στάση της Ελλάδας στο θέμα προκάλεσε 2.289 παραβιάσεις από τη γειτονική χώρα και αυτές μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο! Συγκεκριμένα 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου!

Έτσι όπως το πάει η χώρας μας σε λίγο θα δούμε τους Τούρκους να… πίνουν καφέ στην Ακρόπολη! Άλλωστε όπως διαβάσατε νωρίτερα στο Sportime η Τουρκία παρουσίασε πρώτη φορά σε χάρτη της και την Κρήτη.

Πάντως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δείξει κάποια αντανακλαστικά όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News.

Με εντολή του Αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου συγκροτήθηκε ειδική ομάδα η οποία ανέλαβε να καταγράψει και να αποκωδικοποιήσει πλήρως τα τουρκικά drones και εν συνεχεία να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Οι εισηγήσεις της ομάδας υπό τη συνεχή καθοδήγηση του αρχηγού απέδωσαν καρπούς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα. Υπο καθεστώς μυστικότητας μάλιστα καθώς εκείνοι που γνώριζαν για την ανάπτυξη της αντι-UAV ομπρέλας στο Αιγαίο, ήταν ελάχιστοι.

Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου το οποίο έχει απλωθεί σαν δίχτυ έγκαιρου εντοπισμού και κλειδώματος όλων των μην επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία ξεκινούν από την Τουρκία, πριν καν πετάξουν μάλιστα!

Το ΓΕΕΘΑ προχωρά γρήγορα στην υλοποιήση της τρίτης φάσης θωράκισης του Αιγαίου. Πώς; Μετά την προμήθεια των ΜQ-9 που πέρασε από τη Βουλή, την αναβάθμιση των SPERWER του στρατού ξηράς από τη γαλλική SAFRAN και την αγορά των Ισραηλινών HERON, που είναι με χρονομίσθωση έρχεται η αγορά UCAV, δηλαδή drones που φέρουν οπλισμό.

Και μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για την προμήθεια 2-3MQ-9 στην έκδοση Reaper, το επικρατέστερο σενάριο όμως είναι η αγορά της πολεμικής έκδοσης των HERON, τα οποία και πολύ φθηνότερα είναι και δοκιμασμένα στο πεδίο. Και το κυριότερο; πολύ ανώτερα των τουρκικών ΑΝΚΑ και Bayraktar.

Ολα τα παραπάνω έχουν κάνει τους Τούρκους να ανησυχούν και δικαίως αφού πλέον πάνω από τα δικά τους drones θα πετούν τα ελληνικά που θα τα παρακολουθούν, με δυνατότητα ακόμη και κατάρριψης.