Το Ιράν παραδίδει εκατοντάδες drones στην Ρωσία: «Με επείγουσες διαδικασίες» λένε οι Αμερικανοί



Ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός στα πεδία των μαχών
To Iράν στηρίζει έμπρακτα την Ρωσία και στέλνει «εκατοντάδες drone» κάποια από τα οποία θα είναι και οπλισμένα, όπως ανέφερε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.

Για την ακρίβεια το Ιράν θα παραδώσει 100 ένοπλα drones στην Μόσχα τα υπόλοιπα θα είναι παρατήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Ο ρόλος τους στα πεδία των μαχών θα είναι καθοριστικός. Οι Ιρανοί έχουν αποδείξει πόσο καλοί είναι στον τομέα αυτόν. Για την ακρίβεια είναι πολύ πιο μπροστά από τους Ρώσους.

Με την κίνησή του αυτή το Ιράν ξεκαθαρίζει στους Αμερικανούς σε ποιανού το πλευρό θα σταθεί και ποια είναι η γεωπολιτική του επιλογή.

Κατά την ενημέρωση των συντακτών τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Σάλιβαν μετέφερε την πληροφορία της προμήθειας του υλικού «με επείγουσες διαδικασίες».

Παράλληλα, θα αρχίσει και η εκπαίδευση του προσωπικού από Ιρανούς χειριστές.

Δεν είναι πάντως σαφές αν έχουν ήδη παραδοθεί τα πρώτα οχήματα, πρόσθεσε ο σύμβουλος.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Ρωσία έχει χάσει μεγάλους αριθμούς drone που για να τους αναπληρώσει χρειάζεται χρόνο.

Το Ιράν έχει περισσότερη εμπειρία σε ζητήματα ενόπλων drone ή drone-καμικάζι από ότι έχει η Ρωσία.

Τα drone διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου: χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση και επιτήρηση, για εκτοξεύσεις πυραύλων, ρίψεις βομβών…

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS και οβίδες υψηλής ακρίβειας.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ουάσινγκτον έχει παραδώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 6,9 δισ. δολαρίων.