Ερντογάν: Δεν είναι δεσμευτικό να μην κάνουμε παραβιάσεις με τα F-16 Viper στην Ελλάδα



Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Ο όρος που έθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη F-16 Viper δεν θα χρησιμοποιούνται για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας, δεν είναι δεσμευτική. Τάδε έφη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσδοκά σε αγορά σε 40 τέτοιων μαχητικών κατασκευής Lockheed Martin, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υποστηρίζει την πώληση και ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση στην Άγκυρα, εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι εκείνη είναι απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Επίσης, η νομοθεσία περιελάμβανε μια περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έγιναν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για «μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις» πάνω από την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Ιράν προς την Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι ο Μπάιντεν δεν είχε θέσει όρους για την πώληση όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Στο μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την πώληση συνεχίζονται και πως η χώρα του παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

«Ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, πώς μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Ένας νομοθέτης, μια ομάδα βγαίνει και ανακατεύει τα πράγματα μέσω συγκεκριμένων χειρισμών και παραπληροφόρησης. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην μπουν σ’ αυτό το παιχνίδι», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, ο Ακάρ προσέθεσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ.