Τουρκία: Τα βρήκε με τις ΗΠΑ; Τι θα γίνει με τα F-16Η Σελέστ Βάλαντερ, Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τα νέα δεδομένα με την Τουρκία

Λίγες ώρες αφότου η Τουρκία έδωσε το «ok» για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα νέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα κατάφερε να τα βρει με τις ΗΠΑ.

Προηγουμένως, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι Αμερικανοί «δεν προσέφεραν ανταλλάγματα» στην Άγκυρα.

Πιθανότατα, όμως, ο Ερντογάν κατάφερε να τα βρει με τις ΗΠΑ για τα F-16, ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών για πολλά χρόνια.

Η Σελέστ Βάλαντερ, Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16.

Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά, και πρέπει να εκτελεστούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου μαχητικών, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές τουρκικές αμυντικές δυνατότητες συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Αξιωματούχος των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τόνισε: «Είναι σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των F-16, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει τον τελευταίο λόγο γι’ αυτού του είδους τις πωλήσεις όπλων».

Όλα αυτά την ώρα που παρατηρούνται αυξήσεις σοκ στο ρεύμα, ο πληθωρισμός βιώνει ιστορικό ρεκόρ 29 ετών και η τουρκική λίρα συνεχίζει σταθερά να αποδυναμώνεται.