Τα Rafale πιο ισχυρά: Θα φέρουν τους ανακαινισμένους πυραύλους νέας γενιάς Mica NG



Το Mica διατίθεται σε δύο εκδόσεις ανάλογα με το εγκατεστημένο πρόγραμμα αναζήτησης, ηλεκτρομαγνητική (EM) για παρακολούθηση παντός καιρού ή υπέρυθρη (IR) για κρυφή ή αυτοάμυνα υποκλοπή.

Η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) παρέλαβε στις 7 Ιουνίου 2022, μια πρώτη παρτίδα 14 ανακαινισμένων πυραύλων αέρος-αέρος Mica, τα οποία φρόντισε η Κοινή Υπηρεσία Πυρομαχικών (SIMu).

 Αυτή η ανακαίνιση αποτελεί μέρος της σύμβασης που κοινοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 από την DGA στη βιομήχανο MBDA, που καλύπτει τόσο την πυροτεχνική ανακαίνιση 300 Mica που έχουν ήδη παραδοθεί στις δυνάμεις όσο και την απόκτηση 567 πυραύλων νέας γενιάς Mica (Mica NG).

Η πυροτεχνική ανακαίνιση αυτών των 300 MICA, που είναι ήδη εξοπλισμένα στην Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη και στο Γαλλικό Ναυτικό, θα επιτρέψει τη χρήση τους μέχρι το 2030 από όλα τα μαχητικά αεροπλάνα (Rafale all standards, Mirage 2000-5, refurbished Mirage 2000D). Αυτή η επιχείρηση, η οποία συνίσταται στην αντικατάσταση του πυροτεχνικού εξοπλισμού του πυραύλου (ιδίως του προωθητικού του) που περιορίζει τη διάρκεια ζωής του, διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τον στόλο πυρομαχικών αέρος/αέρος από τώρα έως την άνοδο της ισχύος του Mica NG, του οποίου οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από το 2026.

Οι εργασίες εκτελούνται στο MBDA στην τοποθεσία Selles-Saint-Denis με εξοπλισμό που παράγεται από τις Thales LAS, Roxel και ASB, όλες στη Γαλλία.

Το Mica είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος, που επιτρέπει μάχη αυτοάμυνας από κοντινή απόσταση και αναχαίτιση πέρα ​​από την άμεση όραση. Το Mica διατίθεται σε δύο εκδόσεις ανάλογα με το εγκατεστημένο πρόγραμμα αναζήτησης, ηλεκτρομαγνητική (EM) για παρακολούθηση παντός καιρού ή υπέρυθρη (IR) για κρυφή ή αυτοάμυνα υποκλοπή. 
 
Με μεγάλη ευελιξία, το Mica μπορεί να εκτοξευτεί σε στόχους πίσω από το αεροσκάφος, μέσω ενός χαρακτηρισμού στόχου που μεταδίδεται από το Link 16 από άλλο αεροσκάφος. Η έκδοση IR λειτουργεί επίσης, ως ένας πρόσθετος υπέρυθρος αισθητήρας αναμονής, ο οποίος επιτρέπει κυρίως στο αεροσκάφος μεταφοράς να ανιχνεύει πηγές θερμότητας (αντιδραστήρες) κατά την πτήση. Το Mica έχει επίσης, μια εσωτερική ικανότητα πολλαπλών στόχων που επιτρέπει στον πιλότο να αντιμετωπίσει μια ομάδα κοντινών στόχων.

Οι πύραυλοι Mica IR και EM ( τους διαθέτει και η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της) οπλίζουν τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 και Rafale της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης, καθώς και τα αεροσκάφη Rafale του Γαλλικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα ανακαίνισης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Mirage 2000D της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης, θα δώσει τώρα σε αυτό το αεροσκάφος τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους Mica IR. Αυτή η ανακαίνιση επιτρέπει την απαραίτητη ανθεκτικότητα του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται καθημερινά από την Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη στο πλαίσιο όλου του φάσματος των αποστολών της, και προσδίδει τεχνολογικό και τακτικό πλεονέκτημα, ιδίως στις εμπλοκές στην ανατολική πλευρά από την Ευρώπη.

Η πυροτεχνική ανακαίνιση καλύπτει 300 βλήματα. Θα παρατείνει τη ζωή του Mica κατά τουλάχιστον δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον Νόμο περί Στρατιωτικού Προγραμματισμού (LPM), 50 ανακαινισμένοι πύραυλοι θα παραδοθούν το 2022. Οι ακόλουθες παραδόσεις θα διαρκέσουν έως το 2026.

Ο πύραυλος Mica NG, ο διάδοχος του πυραύλου Mica, θα ανανεώσει την ικανότητα αναχαίτισης μεσαίας εμβέλειας, εγγύς μάχης και αυτοπροστασίας της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης Rafales και του Γαλλικού Ναυτικού με αυξημένες δυνατότητες. Το πρόγραμμα Mica NG, που ξεκίνησε στο πλαίσιο του LPM, προβλέπει συνολικά 567 πυραύλους, για παραδόσεις από το 2026. Θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός τεχνολογικού πλεονεκτήματος, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων υψηλής έντασης.