Αιγαίο: Έρχονται τα F-35 - Φόβος και τρόμος η Σούδα για την Άγκυρα - Στο ζενίθ η ελληνοαμερικανική συμμαχία



Η απόκτηση των F-35 από την HAF με όσο το δυνατό επίσπευση των διαδικασιών με ταυτόχρονα ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η Ελλάδα θα αποτελεί έμπρακτο ψήφος εμπιστοσύνης στην σταθερή στάση της Αθήνας.

Η εικόνα του Αμερικανικού Stealth μαχητικού F-35 μέσα στο υπόστεγο της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα με φόντο την Ελληνική σημαία ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον ισχυρά μηνύματα σε επίπεδο συμβολισμών που έχει στείλει ποτέ η Ουάσιγκτον με αποδέκτες την Αθήνα και την Άγκυρα. Το αεροσκάφος 5ης γενιάς το οποίο η Τουρκία έχασε μέσα από τα χέρια της και πλέον αποτελεί το λάφυρο της Ελλάδας με την συγκατάθεση των Αμερικανών, σφραγίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την γραμμή στήριξης της Αθήνας και απομάκρυνσης των ΗΠΑ από την επικίνδυνη, ανεξέλεγκτη και αναθεωρητική Τουρκία.

Την ίδια ώρα που στη Σούδα η άσκηση «Poseidon Rage 2022» μετατρέπεται σε ένα ακόμα ράπισμα των ΗΠΑ προς τον Ταγίπ Ερντογάν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέθετε στον Αμερικανό ομόλογο του Λόιντ Ώστιν τον απαράδεκτο αλλά ενδεικτικό των Τουρκικών προθέσεων χάρτη του Γκρίζου Λύκου Μπαχτσελί, αλλά και μια σειρά από στοιχεία, ντοκουμέντα και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τα οποία δείχνουν γιατί η Αθήνα θεωρεί τη «σύμμαχο» Τουρκία απειλή ακόμα και για την Εδαφική της Κυριαρχία. Με τις πληροφορίες του Newpost να αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον Χουλουσί Ακάρ προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αλλάξει το «πολεμικό» κλίμα την ευθύνη του οποίου έχει ξεκάθαρα η Άγκυρα. Με τον Λόιντ Ώστιν να στέκεται στην ισχυρή σχέση με την Ελλάδα τονίζοντας ότι «η αμυντική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα δεν ποτέ ισχυρότερη. Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος αντανακλά την ακλόνητη δέσμευση του έθνους μας για κοινή ειρήνη και την ασφάλεια και επέτρεψε την επέκταση των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή.»

Τόσο στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Πεντάγωνο όσο και σε αυτή με τον στυλοβάτη των Ελληνικών θέσεων επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων του Κογκρέσου Μπόμπ Μενέντεζ ο Έλληνας υπουργός τόνισε τον αναθεωρητικό και επικίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή ρόλο της Τουρκίας αναφέροντας ότι ‘’η Ελλάδα είναι βασικός κόμβος υποστήριξης και προβολής συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού. Ο αναθεωρητισμός που είτε λαμβάνει τη μορφή αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν την διεθνή έννομη τάξη είτε εκφράζεται ως επιδίωξη αλλαγής διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων – ή και τα δύο όπως συμβαίνει συχνά – συνιστά μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας γενικά. Ως εκ τούτου ο αναθεωρητισμός κάθε είδους είναι ενάντια στην σταθερότητα. Δεν πρέπει να επικρατήσει ο αναθεωρητισμός».

Η απόκτηση των F-35 από την HAF με όσο το δυνατό επίσπευση των διαδικασιών με ταυτόχρονα ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η Ελλάδα θα αποτελεί έμπρακτο ψήφος εμπιστοσύνης στην σταθερή στάση της Αθήνας-όπως αποδείχθηκε και σε όσα ακολούθησαν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-και ταυτόχρονη καταδίκη της επικίνδυνης και ωφελιμιστικής πολιτικής της Άγκυρας. Το υποστήριξε σθεναρά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, το επαναλαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε κάθε επαφή που έχει στην Αμερική.

Ήδη οι αντιδράσεις της Άγκυρας και μόνο στην παρουσία των Αμερικανικών F-35 στη Σούδα αποκαλύπτουν τον εκνευρισμό των γειτόνων και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σύντομα θα δούμε ξανά τα Stealth μαχητικά να προσγειώνονται και πάλι σε Ελληνικό έδαφος για νέες ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.