Ανίκητη συνεργασία: Πρώτη φορά που το F-35A και Patriot ενεργούν μαζί για έναν κοινό στόχο



Δεν είναι μόνο τα συστήματα πυραυλικής άμυνας, το F-35A μπορεί να συνεργαστεί με drones και να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα σκάφη ως οικογένεια συστημάτων

Το μαχητικό F-35 stealth είναι σίγουρα ακριβό , αλλά όταν ένα όπλο σαν αυτό είναι τόσο κυρίαρχο, δεν θα είναι φθηνό. Και φαίνεται ότι το F-35  έχει τώρα ένα νέο «άσσο στο μανίκι του»: μπορεί να βοηθήσει να εξολοθρευτούν πύραυλοι κρουζ.  Σε μια πρόσφατη εκπαιδευτική άσκηση, ένα  F-35A  έδειξε τις δεξιότητές του στη συλλογή δεδομένων και τη στόχευση, βοηθώντας ένα  σύστημα αεράμυνας Patriot  να καταστρέψει έναν πύραυλο cruise πρακτικής. Αυτό δείχνει ότι, ο στρατός των ΗΠΑ και η Πολεμική Αεροπορία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιπυραυλική άμυνα, σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία που επιδεικνύει δύο προηγμένα συστήματα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Patriot και το F-35A, ενεργούν μαζί για έναν κοινό στόχο.
 
Τι συνέβη

Η  δοκιμή έγινε  στις 15 Ιουνίου στο  Παλάου, ένα έθνος της Μικρονησίας στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το σύστημα αεράμυνας ήταν ένα παλαιότερο  μοντέλο PAC-2, που αποτελούνταν από δύο εκτοξευτές. Ήταν η πρώτη φορά που ένα Patriot και το F-35A, επέδειξαν το δυναμικό τους σε μια άσκηση με πραγματικά πυρά έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος ήταν ένα drone που μεταμφιέστηκε σε πύραυλο κρουζ.

Ο Ταγματάρχης Νίκολας Τσοπ, εκπρόσωπος της 94ης Διοίκησης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας στη Χαβάη, είπε ότι ο στόχος βγήκε στον ωκεανό και γύρισε 180 μοίρες για να επιστρέψει προς το νησί.

Το F-35A, που επίσης εδρεύει στο Παλάου, χρησιμοποίησε το ραντάρ και τους αισθητήρες του για να εντοπίσει τον στόχο και μοιράστηκε αυτά τα δεδομένα με τα PAC-2. Οι αναχαιτιστές πυραύλων κατέστρεψαν το drone τουλάχιστον 20 μίλια από το νησί σε ύψος 10.000 ποδιών.
 
Μερικές φορές τα πλοία του αμερικανικού ναυτικού που χρησιμοποιούν το  σύστημα μάχης Aegis,  τροφοδοτούν πληροφορίες στόχευσης σε Patriots, αλλά αυτή είναι η αρχική πρακτική της αλληλεπίδρασης του PAC-2 με το F-35A.

Ιστορικό για τον Patriot

Η ιδέα του συστήματος Patriot πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1960, όταν αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα συστήματα   αεράμυνας HAWK  και  Nike Hercules  . Δεν αναφέρεται ευρέως, αλλά το Patriot είναι ένα  αρκτικόλεξο  που σημαίνει, Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Αρχικά προοριζόταν να καταρρίψει αεροπλάνα, αλλά ο Στρατός και η Raytheon εργάστηκαν, για να το κάνουν ικανό ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Το Army PAC-2 ξεκίνησε την υπηρεσία του το 2002. Αναπτύχθηκε στο Ιράκ για τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου. Οι αναχαιτιστές του, μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα 3.500 μιλίων την ώρα με εμβέλεια 60 μιλίων. Υπάρχουν  τέσσερις πύραυλοι ανά εκτοξευτή.

Οδηγώντας την ομάδα από τον αέρα

Ενώ πολλοί παρατηρητές επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά stealth του F-35A, στα οπλικά συστήματα και στην ικανότητα ελιγμών, το αεροπλάνο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως «τέταρτος παράγοντας» στον ουρανό. Καθώς βελτιώνει τη δική του επίγνωση της κατάστασης από τα ραντάρ και τους αισθητήρες, μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με άλλα συστήματα.

Αισθητήρες και επεξεργαστική ισχύς του F-35

Εάν υπάρχει εχθρικό αεροπλάνο εντός εμβέλειας ή ένας εισερχόμενος πύραυλος, το F-35A έχει έναν φίλο ή εχθρό προσδιοριστή για να ταξινομήσει τον στόχο. Σύμφωνα με τον  Nick Zazulia της Aviation Today , το F-35A αξιολογεί την κατάσταση γρήγορα. «Αν ένας στόχος βρίσκεται κοντά, το σύστημα του δίνει αυτόματα υψηλή προτεραιότητα και εστιάζει τους αισθητήρες και την επεξεργαστική του ισχύ, στον ακριβή προσδιορισμό της φύσης και της θέσης του, επειδή γνωρίζει ότι ο πιλότος θα χρειαστεί να λάβει άμεσα αποφάσεις για αυτόν».

Πρόσθετες ομαδικές ρυθμίσεις

Στο σενάριο με τη δοκιμή Παλάου, αυτές οι πληροφορίες μοιράζονται με τον Patriot σε πραγματικό χρόνο. Αυτή είναι η ικανότητα του αεροπλάνου να βοηθά άλλα συστήματα να βρουν, να διορθώσουν και να καταστρέψουν. Δεν είναι μόνο τα συστήματα πυραυλικής άμυνας, το F-35A μπορεί να  συνεργαστεί με drones  και να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα σκάφη ως οικογένεια συστημάτων.