”Η Ελλάδα ενεργειακή γέφυρα ανάμεσα σε Μ. Ανατολή & Ευρώπη-Kίνηση-ματ Αθήνας-Ριάντ”Συνέντευξη στο μεγαλύτερο Αραβικό ΜΜΕ, το Al Arabiya παραχώρησε ο δημοσιογράφος, γεωπολιτικός αναλυτής και Διευθυντής του Directus.gr Ανδρέας Μουντζουρούλιας.

Ο Διευθυντής του Directus.gr μίλησε για την επίσκεψη Σαλμάν στη χώρα μας και για τις συμφωνίες-”μαμούθ” που υπογράψαμε με την Σαουδική Αραβία.

Ανέφερε πως πρόκειται για συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα στη περιοχή, ενώ επικεντρώθηκε στο ότι οι συμφωνίες αυτές φέρνουν ακόμα πιο κοντά Αθήνα και Ριάντ!

Τι ανέφερε:

Ερώτηση: Πείτε μας την άποψή σας για την επίσκεψη Σαλμάν

Απάντηση: Συμφωνίες σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την ενέργεια και την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του πρίγκιπα διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι 11+1. Από τις πλέον σημαντικές είναι αυτή που αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη η οποία θα περνά από τη Σ. Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Ερώτηση: Πως επηρεάζουν αυτές τις συμφωνίες την περιοχή;

Απάντηση: Πρόκειται για συμφωνίες που αλλάζουν την εικόνα του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου. Ταυτόχρονα στέλνουμε και ένα μήνυμα στη Τουρκία. Ελλάδα και Σ. Αραβία έχουν ισχυρούς δεσμούς. Η Αθήνα στηρίζει το Ριάντ σε όλα τα επίπεδα, όπως αντίστοιχα και το Βασίλειο στηρίζει την Αθήνα!

Δείτε τα βίντεο:


ΠΗΓΗ