ΗΠΑ: Πεντάγωνο και Lockheed συμφώνησαν στην παραγωγή 375 F-35 – Πιθανός αγοραστής κι η Ελλάδα



Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συμφώνησε με την Lockheed Martin Corp να κατασκευάσει περίπου 375 μαχητικά αεροσκάφη F-35, που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα. Η παραγωγή θα λάβει χώρα μέσα σε τρία χρόνια, δήλωσαν τα δύο μέρη τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η τιμή της πιο κοινής έκδοσης του αεροσκάφους θα σημειώσει αύξηση λόγω του πληθωρισμού και της βραδύτερης παραγωγής.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το υπουργείο και η Lockheed Martin κατέληξαν σε συμφωνία χειραψίας για την επόμενη αγορά F-35 με βάση 375 αεροσκάφη», δήλωσε ο Γουίλιαμ ΛαΠλάντ, ο επικεφαλής των αγορών όπλων του Πενταγώνου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Reuters ανέφερε ότι η συμφωνία είναι αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο πρόκειται για ένα σημείο εκκίνησης για την οριστικοποίηση της τιμολόγησης και της ανάθεσης της σύμβασης, η οποία πιθανότατα δεν θα κλειδωθεί για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες. Επομένως, η τελική αξία της συμφωνίας – και η τιμή για κάθε παραλλαγή τζετ – είναι ακόμα αβέβαιη.

Τα F-35 αποτελούν ένα από τα κεντρικά θέματα της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ από την Κυριακή. Το βράδυ της Δευτέρας επρόκειτο ναα έχει συνεργασία με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, Αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ.

Πτώσης της τιμής
Η πιο κοινή έκδοση είναι το F-35A, το οποίο πετάει συμβατικά από διαδρόμους. Το πρώτο αεροσκάφος αυτής της έκδοσης κόστισε 221 εκατομμύρια δολάρια όταν βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2007. Από τότε, οι ποσότητες παραγωγής και η τεχνογνωσία έχουν αυξηθεί, βοηθώντας την τιμή του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς να πέσει στα 79 εκατομμύρια δολάρια το καθένα καθώς κέρδισε αγοραστές.

Το Πεντάγωνο είπε ότι η τελική ποσότητα αεροσκαφών σε αυτή τη συμφωνία ενδέχεται να αλλάξει με βάση τυχόν «προσαρμογές που έγιναν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 και τυχόν παραγγελίες που ζητηθούν από διεθνείς εταίρους».

Η Lockheed ανέφερε σε δήλωση ότι «εν μέσω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του COVID-19 και των μειωμένων ποσοτήτων F-35, η επιχείρηση F-35 μπόρεσε να επιτύχει κόστος ανά τζετ χαμηλότερο από τις τάσεις πληθωρισμού που έσπασαν ρεκόρ».

Εν μέσω της πανδημίας, η Lockheed άρχισε να προμηνύει ότι η τιμή του τζετ θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι οικονομίες κλίμακας μειώθηκαν και οι αλυσίδες εφοδιασμού σκόνταψαν σε προβλήματα.

Ένα προηγούμενο τριετές «block buy» του Πενταγώνου, που υπογράφηκε το 2019, αφορούσε σε 478 μαχητικά αεροσκάφη F-35, επιτρέποντας στη Lockheed να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες εξαρτημάτων για να μειώσει το κόστος κατά περίπου 8%, στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των ετήσιων συμβάσεων.

Το F-35 είχε αρκετές πρόσφατες επιτυχίες σε διαγωνισμούς αεροσκαφών, όπως η Φινλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία. Εκτός από την Ελλάδα, πιθανή αγοραστής είναι και η Τσεχία.

Πηγή: Reuters-kathimerini.gr