Kάνουν καλύτερη πρόταση οι Γάλλοι ή χάνουν τις κορβέτες – Μπροστά οι Ιταλοί



Kάνουν καλύτερη πρόταση οι Γάλλοι ή χάνουν τις κορβέτες αφού για την ώρα φαίνεται πως είναι μπροστά στην ιεραρχία των Ελλήνων ναυάρχων οι Ιταλοί.

Gowind και Doha είναι τα δύο πλοία που έχουν ξεχωρίσει μέχρι σήμερα, στις προτάσεις για τις νέες κορβέτες – ελαφρές φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Για την ώρα φαίνεται πως η καλύτερη πρόταση είναι αυτή των Ιταλών με τις Doha, αφού καλύπτουν τις ανάγκες των ναυάρχων σε μεγάλο βαθμό, έρχονται γρήγορα, θα φτιαχτούν σε ελληνικά ναυπηγεία ενώ σύμφωνα με το defencereview.gr οι Ιταλοί βάζουν στο παιχνίδι και χρηματοδότηση από ιταλικές τράπεζες.

Ενώ η αίσθηση ειναι ότι προηγούνται οι Doha των Gowind, στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν παραβλέπουν και τις πιθανές τρικλοποδιές που προσπαθούν να βάλουν οι Τούρκοι στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με Παρίσι και Ρώμη (σ.σ. ενδιαφέρον της Τουρκίας για γαλλικά μαχητικά κ.ο.κ.).

Πολλά είναι τα υπέρ και των δύο πλοίων όπως έχετε διαβάσει και στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρείται… τυχαίος ο «έρωτας» των Τούρκων με Γάλλους και Ιταλούς.

Ό, τι μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι για να ανακατέψουν τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Γαλλίας – Ιταλίας θα το κάνουν. Αυτό είναι βέβαιο.

Όπως βέβαιο είναι πως δεν βλέπει η Άγκυρα με καλό μάτι την αγορά είτε των Doha είτε των Gowind από την Ελλάδα.

H αίσθησή μας από το ρεπορτάζ είναι πως αν δεν κάνουν καλύτερη πρόταση οι Γάλλοι τότε μάλλον θα χάσουν τη δουλειά για τις νέες ελληνικές κορβέτες από τους Ιταλούς.

Να σημειωθεί πως και οι Ολλανδοί έχουν προτείνει στην Ελλάδα πλοία για τις νέες ελληνικές κορβέτες.

Οι Ολλανδοί προσφέρουν τις Sigma, όμως Γάλλοι και Ιταλοί πιστεύουν πως η πρόταση των Ολλανδών «καίγεται» λόγω της αδυναμίας της Ολλανδίας να στηρίξει γεωπολιτικά την Ελλάδα.