Lynx: Αξιολόγηθηκε επί του πεδίου από τους επιτελείς του Στρατού Ξηράς και κυριολεκτικά διέπρεψε



Άριστες ήταν οι εντυπώσεις που άφησε το υπερσύγχρονο γερμανικό Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx στους επιτελείς του ΓΕΣ και του Πεζικού στα πλαίσια δοκιμών που έλαβαν τις τελευταίες 48 ώρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων. Το Lynx έχει επιφέρει ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά και προσμονή στους Έλληνες αξιωματικούς που βλέπουν πως επιτέλους το Πεζικό είναι πολύ κοντά στην απόκτηση ενός κορυφαίου ΤΟΜΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα συμπεράσματα κέντρισε η άριστη ευκινησία και κινητικότητα του οχήματος σε συνδυασμό πάντα με το υψηλότατο επίπεδο θωράκισης που προσφέρει το ΤΟΜΑ της γερμανικής Rheinmetall. Το ενδιαφέρον κέντρισε η λειτουργία hunter killer που προσφέρει μοναδικές ικανότητες στο ΤΟΜΑ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η λειτουργία silent mode ήταν αυτή που πραγματικά άφησε άριστες εντυπώσεις στους επιτελείς του Πεζικού. Η ικανότητα Hunter-Killer επιτρέπει την ταχεία προσβολή πολλαπλών στόχων, σε μικρό διάστημα, αποδίδοντας στο όχημα τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο μάχης.

H διάθεση δύο συστημάτων SEOSS προσφέρει στο Lynx πραγματική ικανότητα Hunter-Killer, ενώ η προαιρετική επιλογή εγκατάστασης τηλεχειριζόμενου πύργου στην οροφή προσφέρει και την ικανότητα Killer-Killer. Tα συστήματα είναι πανοραμικά σκοπευτικά και αναφέρονται ως SEOSS (Stabilized Electro-Optical Sensor System). Τα SEOSS ενσωματώνουν αποστασιόμετρο λέιζερ και σύστημα ελέγχου πυρός.

Η ικανότητα Killer-Killer είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του οχήματος, ιδιαίτερα σε μάχη εντός πόλεων, καθώς επιτρέπει στον αρχηγό να προστατεύει το όχημα προσβάλλοντας στόχους ανεξάρτητα, ενώ την ίδια στιγμή ο πυροβολητής μπορεί να παρέχει πυρά κάλυψης στην αποβιβασμένη Ομάδα Πεζικού με τον οπλισμό του πύργου.

H λειτουργία silent mode

Συγκεκριμένα το Lynx για 24 ώρες μπορεί να επιχειρεί με πλήρη λειτουργία του πύργου και των οπτικών και σκοπευτικών βοηθημάτων λόγω της καινοτομίας που προσφέρουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενώ μπορεί να επιχειρεί και για 72 ώρες ως ΤΟΜΑ φορέας παρατήρησης προσφέροντας εικόνα σε βάθος και με ακρίβεια απόρροια των υπερσύγχρονων σκοπευτικών που φέρει. Συγκεκριμένα μπορεί να εντοπίζει εχθρικά ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ ή άρματα μάχης σε αποστάσεις άνω των 15 χιλιομέτρων (αναλόγως πάντα του ανάγλυφου και της μορφολογίας του εδάφους) ημέρα και κυρίως νύχτα.

Πρόκειται για δυνατότητα νευραλγικής σημασίας ιδιαίτερα κατά τον αμυντικό αγώνα καθώς η πλέον σημαντική καινοτομία του Lynx είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η δυνατότητα αυτή μεταφράζεται σε εμφανή επιχειρησιακά πλεονεκτήματα όπως της εκμηδένισης του θερμικού και ακουστικού ίχνους που παράγει ο κινητήρας ενός ΤΟΜΑ.

Παράλληλα οι επιτελείς του ΓΕΣ εντυπωσιάστηκαν από τη δυνητική σύνθεση μιας μηχανοκίνητης διμοιρίας Πεζικού που μπορεί να περιλαμβάνει ένα Lynx με Spike (Spike-LR2, μέγιστου βεληνεκούς 5,5 χιλιομέτρων), ένα Lynx με περιφερόμενα πυρομαχικά, ένα Lynx με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (εγκατεστημένοι παρεμβολείς) και ένα Lynx με εκτοξευτή UAV για τακτική αναγνώριση.

Φυσικά αυτές οι δυνατότητες είναι ενδεικτικές και μπορούν να διατεθούν κυρίως σε επίπεδο Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Εδώ να επισημαίνουμε την εξής καθοριστική παράμετρο: πως στο Lynx με εκτοξευτή UAV για τακτική αναγνώριση μπορεί να υπάρχει και ο ΠΑΠ της Μοίρας Πυροβολικού της Ταξιαρχίας ή αντίστοιχα ο διοικητής λόχου (τακτικού συγκροτήματος) ο οποίος είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση είτε σε άλλη μορφή αγώνα (προέλαση, σύμπτυξη) θα αιτείται πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς για υποστήριξης της ενέργειας (πυροβολικό, όλμοι).

Πρόκειται για δυνατότητα που πραγματικά φέρνει τον ΕΣ σε νέα εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος η επίσημη γερμανική πρόταση παρουσιάστηκε στους επιτελείς του ΓΕΣ και περιλαμβάνει συνολικά 205 TOMA Lynx προκειμένου να εξοπλίσουν συνολικά 5 μηχανοκίνητα τάγματα των 3 τεθωρακισμένων και 2 μηχανοκίνητων ταξιαρχιών του Δ Σώματος Στρατού.

Κάθε Μηχανοκίνητο Τάγμα θα διαθέτει 41 TOMA Lynx που συγκροτούν τρεις μηχανοκίνητους λόγους των τριών μηχανοκίνητων διμοιριών. Επίσης προχωρά η προοπτική για συνολικά 200 Marder εκ των οποίων 100 άμεσα διαθέσιμα και επιπλέον 100 σε δεύτερο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι υπάρχει η επιλογή τα 200 Marder να υποστούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ώστε να είναι στο επίπεδο Marder 1 Α5.

Η λύση 205 υπερσύγχρονων Lynx και 200 Marder ανανεώνουν και εκσυγχρονίζουν ριζικά το Πεζικό.