Η απάντηση της Αθήνας στις «κραυγές» της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών: Marder και Μ-1117 Guardian θωρακίζουν την άμυνα στο Ανατολικό Αιγαίο



Μarder και Μ-1117 Guardian θα είναι ουσιαστικά οι πρώτες μηχανοκίνητες μονάδες που θα αποτελέσουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια κατάληψης εδάφους στα νησιά του Αρχιπελάγους.

του Κώστα Σαρικά

Έπειτα από τον Έβρο όπου τα πρώτα M-1117 περιπολούν ήδη πάνω στα χερσαία σύνορα της χώρας σειρά παίρνουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ήδη Μονάδες της ΑΣΔΕΝ έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τροχοφόρα οχήματα αναγνώρισης από τα 174 Guardian τα οποία είχαν φτάσει την Άνοιξη στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο μεγαλύτερος αριθμός TTOA-ASVM-1117 από τα επιπλέον 180 που έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη να προωθηθούν επίσης στα νησιά. Ενώ εντός του 2022 αλλά και του 2023 αναμένονται και νέες παρτίδες από τα συνολικά 1200 Guardian τα οποία παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού EDA(Excess DefenseArtic les).

Tόσο η ευελιξία όσο και η ενισχυμένη θωράκιση των M-1117 Guardian τα κάνουν πολύτιμα για τις Μονάδες των ακριτικών μας νησιών. Δίνουν ταχύτητα στις δυνάμεις αναγνώρισης με ταυτόχρονη ισχύ πυρός ενώ ο περιορισμένος τους όγκος κρίνεται ιδανικός για τους στενούς δρόμους των νησιών μας και την ιδιαίτερη μορφολογία τους. Ειδικά για μικρότερα νησιά με περιορισμένα δρομολόγια οι πρώτες εντυπώσεις από την χρησιμοποίηση των Guardian είναι σύμφωνα με πληροφορίες κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές και δείχνουν ότι η απόκτηση τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην αποτρεπτική ισχύ. 

Την ίδια ώρα σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο ανταλλαγής των τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 με τα Γερμανικά Marder όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα από τα υπουργεία άμυνας των δύο κρατών. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της Συνόδου Άμυνας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι διαδικασίες θα αρχίσουν εντός Ιουλίου ενώ το ζήτημα τέθηκε για μια ακόμη φορά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Christine Lambrecht.

Εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο Στελεχών του ΓΕΣ αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία προκειμένου να περάσει από ‘’ακτινογραφία’’ τα Μarder τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα BMP-1. Οι έμπειροι Έλληνες αξιωματικοί θα ελέγξουν εξονυχιστικά τα τεθωρακισμένα οχήματα ώστε το συντομότερο να ανάψουν το ‘’πράσινο φως’’ για να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για τα BMP-1 τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 180 με τις Ελληνικές αρχές να τονίζουν κατηγορηματικά ότι για κάθε BMP-1 που φεύγει από τη χώρα μας τη θέση του θα έχει ήδη πάρει ένα Marder. 

Η συντριπτική πλειονότητα των BMP-1 τα οποία θα αντικατασταθούν από τα Marder ανήκουν στις Μονάδες της ΑΣΔΕΝ ενώ μικρός αριθμός βρίσκεται σε αποθήκες και στρατόπεδα στην ενδοχώρα. Όπως τονίζουν εμφατικά Επιτελείς του Στρατού Ξηράς τα χαρακτηριστικά των Marder ανεβάζουν σε σχέση με τα BMP-1 τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Μονάδων. Αφού η ενισχυμένη θωράκιση, η ταχύτητα που αγγίζει τα 65 χλμ αλλά και η αυτονομία των 520 χλμ αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Θα μπορούν δηλαδή να σπεύδουν γρήγορα σε κρίσιμες περιοχές για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εχθρικά προγεφυρώματα και αεροπρογεφυρώματα. Και να συνδράμουν τόσο τις δυνάμεις πεζικού όσο και τα βαριά τεθωρακισμένα.

Μarder και Μ-1117 Guardian θα είναι ουσιαστικά οι πρώτες μηχανοκίνητες μονάδες που θα αποτελέσουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια κατάληψης εδάφους στα νησιά του Αρχιπελάγους.