Σημαντική εξέλιξη: Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ Ινδίας για S-400: ”Όχι σε κυρώσεις” – ”Τρελάθηκαν” οι Τούρκοι, ”μας εκδικούνται”



Mία σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπέρ της Ινδία, στέλνοντας στα ”κάγκελα” ξανά τους Τούρκους!

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε μια νομοθετική τροποποίηση του βουλευτή Ro Khanna, ανοίγοντας το δρόμο για μια ειδική παραίτηση για κυρώσεις κατά της Ινδίας για τις κυρώσεις CAATSA.

Ο νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) έγινε σημείο κόλλησης στις σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ αφού το Νέο Δελχί υπέγραψε συμφωνία για την εξασφάλιση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Μόσχα, εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον είχε σκεφτεί εάν θα επιβάλει ή θα παραιτηθεί από κυρώσεις στην Ινδία λόγω της συμφωνίας.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία αγόρασε το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 το 2019, χτύπησε και πάλι την Τουρκία.

Η Τουρκία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα F-35, το οποίο είναι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, λόγω της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400. Η Τουρκία έχει θέσει μια σειρά από επιλογές στην ατζέντα της για να αποτρέψει πιθανή αδυναμία στην αεροπορική δύναμη. Η ζήτηση για αγορά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ είναι σημαντική σε αυτό το πλαίσιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την τροπολογία νόμου που ενέκρινε την εξαίρεση της Ινδίας από τις κυρώσεις CAATSA για την αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Εάν το νομοσχέδιο υπογραφεί από τη Γερουσία και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία δεν θα εφαρμοστούν στην Ινδία.

Η τροπολογία εισήχθη από τον ινδικής καταγωγής βουλευτή Ro Khanna και προτρέπει την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει την εντολή της για να χορηγήσει στην Ινδία εξαίρεση από τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA). Η CAATSA εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν σημαντικό αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Ο Ro Khanna, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ από την 17η περιφέρεια του Κογκρέσου της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις στη δήλωσή του:

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ινδίας απέναντι στην αυξανόμενη επιθετικότητα από την Κίνα. Ως Αντιπρόεδρος του Caucus της Ινδίας, προσπαθώ να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και να επιτρέψω στην Ινδία να αμυνθεί στα κινεζικά σύνορα. Αυτή η αλλαγή είναι εξαιρετικά σημαντική και είμαι περήφανος που την βλέπω να εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο σε δικομματική βάση.

Επιπλέον, ο Khanna δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέση πιο σημαντική για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ από τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας, σχολιάζοντας ότι «ο πιο σημαντικός νόμος εκτός Κογκρέσου για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας από την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας».