Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και η ΕΛΔΥΚΟ



Με αφορμή σχετικό αφιέρωμα του ΝΑΤΟ για την KFOR και την συμπλήρωση 23 χρόνων παρουσίας στο Κόσοβο, το enikos.gr θυμίζει την σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην διατήρηση της ειρήνης.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικού και πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου.  Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την KFOR.

Η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου έλαβε εντολή από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1999, με στόχο να αναπτύξει μια ουδέτερη ειρηνευτική αποστολή αμέσως μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής που εκτυλίσσονταν μέσα και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο.

Σήμερα, η KFOR αποτελείται από περισσότερα από 3.700 στρατιωτικούς που παρέχονται από 27 Συμμαχικές και εταίρους χώρες σε εθελοντική βάση.

Τα κύρια καθήκοντα της KFOR είναι να διασφαλίσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον με ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

Με τον καιρό, καθώς η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή έχει βελτιωθεί, το ΝΑΤΟ προσαρμόζει σταδιακά τη στάση της δύναμης της KFOR.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στη στάση της δύναμης της KFOR βασίζονται σε συνθήκες και δεν βασίζονται σε ημερολόγιο.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η KFOR λειτουργεί ως τρίτος ανταποκριτής, μετά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου (EULEX).  Ο συντονισμός με αυτές τις δύο οντότητες είναι σταθερός και πολύ καλά εδραιωμένος.

Η ΕΛΔΥΚΟ
Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ στις 11 Ιουνίου 1999, η Ελλάδα συμμετείχε με Δύναμη επιπέδου Ταξιαρχίας, με την ονομασία Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ).

Επιπλέον είχε διατεθεί ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 με προσωπικό 10 άτομα, προσωπικό 30 αξιωματικών και οπλιτών για την επάνδρωση των συμμαχικών Επιτελείων των Στρατηγείων και των Διοικήσεων καθώς και προσωπικό εντός της Ελλάδας (157 αξιωματικοί και οπλίτες) για την παροχή υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους.

Η Δύναμη συμπληρωνόταν από ένα Λόχο Πεζικού με στοιχεία Μηχανικού που αποτελούταν από 60 αξιωματικούς και οπλίτες και από ένα Τμήμα Υποστήριξης και ένα Τμήμα Εγκαταστάσεων συνολικής δύναμης 10 ατόμων, με έδρα την Communication Zone South στη Θεσσαλονίκη.

Η αποστολή της είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου και η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων.

Η Ταξιαρχία εγκαταστάθηκε σε στρατόπεδα στις περιοχές Κόσοβο Πόλιε (Στρατόπεδο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»), ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ (Στρατόπεδο «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ») και ΜΗΤΡΟΒΙΤΣΑΣ. (Στρατόπεδο «TOBACCO FACTORY»).

Τα ανωτέρω Στρατόπεδα δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες στρατιωτικούς – κυρίως από τους άνδρες που ανήκαν στο 34 Τάγμα Μηχανικού. Η ΕΛΔΥΚΟ εκτέλεσε εκατοντάδες αποστολές Αναγνωρίσεως, Συνοδείας, Ασφαλείας και Ελέγχου Κυκλοφορίας. Επάνδρωσε 7 σημεία ελέγχου δρομολογίων (Check Points) και ανέλαβε την οργάνωση και τη διεύθυνση των αποστολών ελέγχου κυκλοφορίας στον οδικό άξονα που συνδέει την ΠΓΔΜ με την ΠΡΙΣΤΙΝΑ και στο συνοριακό σταθμό Κοσσυφοπεδίου-ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, οι Έλληνες στρατιωτικοί φρουρούσαν νυχθημερόν, 2 σημεία συγκέντρωσης όπλων που παραδίδονται από τον UCK και συγχρόνως, προετοίμαζαν τη μεταφορά και την καταστροφή του συγκεκριμένου οπλισμού. Πολύ σημαντική στιγμή του ελληνικού τμήματος, είναι η ανακάλυψη αποθήκης με μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Η αποστολή αναγνωρίσθηκε από την KFOR ως η δεύτερη σε σπουδαιότητα και σε επιτυχία αποστολή που είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τότε στο ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ. Η ΕΛΔΥΚΟ έχει καταστρέψει πάνω από 4000 όπλα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων τα οποία είχε προηγουμένως κατασχέσει η KFOR από κρυψώνες παραστρατιωτικών οργανώσεων ή εγκληματικών στοιχείων. Η καταστροφή των όπλων έγινε από Έλληνες στρατιώτες στην κλίβανο εργοστασίου μεταλλουργίας.

Η ΕΛΔΥΚΟ παρέχει 24ωρη προστασία σε Χριστιανικές Εκκλησίες στη Ζώνη Ευθύνης της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της άμεσης ενέργειας Ελληνικής περιπόλου, για τη διάσωση της Εκκλησίας του Αγίου Ούρου στο κέντρο του ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ, που κινδύνεψε από εμπρησμό. Όλα τα ιερά κειμήλια διασώθηκαν και παραδόθηκαν για φύλαξη στην Ιερά Μονή της ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ.

Σημαντική είναι η προσφορά της ΕΛΔΥΚΟ στη μεταφορά, τη συνοδεία και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας όπως στην περίπτωση των 160 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, από την οργάνωση “FOCUS”, που διανεμήθηκε σε διάφορα χωριά του ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ.

Η συνεισφορά της ΕΛΔΥΚΟ στην τοπική κοινωνία επεκτείνεται και στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το ιατρικό προσωπικό έχει εξετάσει πάνω από 2000 άτομα στο ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ και το ΚΟΣΟΒΟ ΠΟΛΙΕ.

Με την υπ’ αριθμόν 152 του 2001 Εγκύκλιο Διαταγή του ΥΕΘΑ απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως στις Σημαίες των 34η Μ/Κ ΤΑΞ, 501 Μ/Κ ΤΠ και 507 Μ/Κ ΤΠ. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2003 ο Διοικητής της KFOR απένειμε Ειδική Τιμητική Διάκριση στο 507 Μ/Κ ΤΠ. Επιπλέον η εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού αποστολών με μηδενικό αριθμό ατυχημάτων, καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τον επαγγελματισμό που διακρίνει την ΕΛΔΥΚΟ.

Από 31 Ιανουαρίου 2010 στη ‘’Gate1‘’ (της Deterrent Presence), η Ελλάδα συμμετέχει με τις παρακάτω Δυνάμεις:

Την Ελληνική Τακτική Διοίκηση (ΕΤΔ) και Τμήμα Εθνικής Υποστήριξης (National Support Element NSE).
2 Μ/Κ ΤΠ στο Βόρειο Τομέα (MNBG North) και Ανατολικό τομέα (MNBG East).
4 Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών ‘’Liaison Monitoring Teams’’ (LMTs) ανά 2 στο Βόρειο και Ανατολικό Τομέα.
12 Επιτελείς στο Στρατηγείο της KFOR και NIC και έξι (6) στο MNBG North HQ.
1 Λόχο Γενικών Μεταφορών (ΛΓΜ) για τη μεταφορά των Εφεδρειών του NATO Κοσσυφοπέδιο (τηρείται σε ετοιμότητα με έδρα τη Θεσσαλονίκη) καθώς και το τμήμα Υποστηρίξεως Λιμένος, υπό το ήδη υπάρχον COMMZ- SOUTH με έδρα τη Θεσ/νίκη για υποστήριξη ΔΜ.
1 Α/Φ, με διάθεση 2 πτήσεων μηνιαίως επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ, επί του δρομολογίου Ελευσίνα–Νάπολη–Σεράγεβο–Πρίστινα.
Στο Στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στρατωνίζεται επίσης και το Αρμενικό προσωπικό το οποίο συμμετέχει στην KFOR υπό τις Ελληνικές Δυνάμεις και το οποίο από 11 Δεκεμβρίου 2009 μειώθηκε σε Δρία 35 ατόμων.
Γενικό σύνολο: 848 άτομα (110 άτομα στην Θεσσαλονίκη).
Η παρουσία της ΕΛΔΥΚΟ σηματοδοτεί τη συμβολή της Ελλάδας στη δια- τήρηση της ειρήνης, προβάλλει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων και υποστηρίζει με την παρουσία της την Ελληνική Διπλωματία. Επίσης προάγει το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και PfP, οι οποίες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό αφιέρωμα του ΓΕΕΘΑ, σε μία περίοδο γενικότερης παγκόσμιας ρευστότητας, όπου η Ελλάδα δίνει έναν πολυεπίπεδο διαρκή αγώνα στα εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παράγοντας ασφάλειας, ισχύος, ευημερίας και πυλώνας σταθερότητας.