«Aστακός» ο Έβρος: Eπιτήρηση και αποτροπή απέναντι στην υβριδική απειλή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής



ΦΩΤΟ: Η 24ωρη επιτήρηση γίνεται σε κάθε μέτρο γης λένε στρατιωτικές πηγές με ιδιαίτερο νόημα, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις αποτρεπτικής παρουσίας σε σημεία «κλειδιά» - ΠΗΓΗ:ΓΕΣ

Η Τουρκία επέστρεψε στην τακτική της υβριδικής απειλής στο Έβρο χρησιμοποιώντας σε ευρεία κλίμακα την στρατοχωροφυλακή.

«Χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους ώστε να οδηγηθούν στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό έδαφος. Από καθοδήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων που οι διακινητές είναι στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής, μέχρι και προσπάθειες προσανατολισμούς μέσω των καλωδίων υψηλής τάσης. Βεβαίως αυτή την εποχή τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο είναι δεδομένο βάση της εποχής πως δεχόμαστε πίεση.»

Αυτό επισημαίνουν Αξιωματικοί που δεν φεύγει το βλέμμα τους από τις υβριδικές επιθέσεις που επιχειρεί η Τουρκία όλο το τελευταίο διάστημα.

Μπορεί οι Αξιωματούχοι της γείτονος να μην σταματούν τις απειλές, που πολλές εξ αυτών ενέχουν ευθείες αναφορές στην αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας, όμως το Ελληνικό Επιτελείο δεν σταματά να διατηρεί την απαιτούμενη εγρήγορση, ιδίως στα σημεία που το 2020 η Άγκυρα επιχείρησε να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου υβριδική απειλή στα χερσαία σύνορα.

Τα τελευταία γεγονότα με τους μετανάστες στην τουρκική νησίδα αλλά και οι εμπρηστικές δηλώσεις διαρκείας από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, είναι πολύ λογικό πως αυξάνουν το επίπεδο επιτήρησης και τις κινήσεις αποτροπής από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι περιπολίες στον ποταμό Έβρο, τόσο με ταχύπλοα όσο και οι πεζές γίνονται στην οριογραμμή των συνόρων ενώ τα στελέχη από το Δ’ Σώμα Στρατού έχουν ενημερωθεί από τους Διοικητές και την Στρατιά για να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα των τμημάτων άμεσης επέμβασης κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Μέσα από τις διαρκείς περιπολίες και αποτροπές τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού Ξηράς έχουν ορισμένα συμπεράσματα στα χέρια τους γεγονός που βοηθά στο να υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους για πιο ουσιώδη φύλαξη των συνόρων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει φανεί ότι οι διακινητές σε αγαστή συνεργασία με την τουρκική στρατοχωροφυλακή οδηγούν, όχι έναν όχλο όπως έγινε το 2020, αλλά μικρές ομάδες παράνομων μεταναστών προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Και το κάνουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία, κυρίως σε εκείνα που η στάθμη του ποταμού έχει πέσει αισθητά, ενώ κάποιες άλλες ομάδες οδηγούνται προς τα χερσαία σύνορα ή ακόμη και μέσω Βουλγαρίας.

Με αυτές κι άλλες πολύτιμες λεπτομέρειες που φτάνουν στις Ελληνικές αρχές από πρωτογενείς πηγές, πέραν της επιτήρησης, τα χερσαία «readiness» με περιπολίες και ενέδρες παραμένουν ένα από τα ισχυρά χαρτιά αποτροπής των παράνομων ενεργειών που γίνονται, με τις ευλογίες της γνωστής από το 2020 Jadarma!

Από το Ορμένιο έως το Δέλτα του Έβρου η 24ωρη επιτήρηση γίνεται σε κάθε μέτρο γης λένε στρατιωτικές πηγές με ιδιαίτερο νόημα, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις αποτρεπτικής παρουσίας σε σημεία «κλειδιά» στα οποία υπάρχουν ναι μεν εμπόδια ασφαλείας, αλλά οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού είναι σύμμαχος των διακινητών και της στρατοχωροφυλακής, η οποία αναζητά και τρόπους που θα μπορούσε να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο ποτάμι.

Χαρακτηριστικό της διαρκούς εγρήγορσης του Στρατού Ξηράς, με φόντο τις προβοκατόρικες τουρκικές ενέργειες, ήταν πως μέσα στο καλοκαίρι δεν ήταν λίγοι οι συναγερμοί που έγιναν, με τα τμήματα επέμβασης να επιθεωρούνται για τους χρόνους αντίδρασης, τον σχεδιασμό αποτρεπτικών ενεργειών, κ.α.