Στρατός Ξηράς: Η πολωνική AREX παρουσίασε πρόταση αναβάθμισης των αντιαεροπορικών πυροβόλων ZU-23-2



Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 19 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση από εκπρόσωπο της πολωνικής εταιρείας AREX, σχετικά με την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23-2 των 23 χιλιοστών. Στην ιστοσελίδα της η εταιρία έχει δύο εγγραφές/προτάσεις αναβάθμισης των ZU-23, μια εκ των οποίων η ZUR-23-2KG-1 (επιλέχθηκε από την Ινδονησία).

Η βασική πρόταση αναβάθμισης των ZU-23-2, και πιθανότατα αυτή που παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ, αφορά στην ενσωμάτωση ηλεκτρικού, ψηφιακού συστήματος διεύθυνσης του πυροβόλου (με εφεδρικό χειροκίνητο σύστημα), έτσι ώστε το πυροβόλο να λαμβάνει θέση βολής γρήγορα και με ακρίβεια. Επιπλέον, το πυροβόλο εφοδιάζεται με εξωτερικό σύστημα ελέγχου πυρός, για αύξησης της ευστοχίας, και ηλεκτροπτικό σκοπευτικό, για καλύτερη σκόπευση.

Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) διατηρεί σε υπηρεσία περί τα 505 ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23-2, τα οποία αποκτήθηκαν από τη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πέραν της πρότασης αναβάθμισης της AREX, και αν ο ΕΣ ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει τα ZU-23-2, αξίζει να αξιολογήσει και την έκδοση PSR-A Pilica, την οποία παραλαμβάνει η Πολωνία. Είναι μια πιο ολοκληρωμένη λύσης αναβάθμισης των ZU-23-2, η ανάπτυξη της οποία ξεκίνησε το 2006.

Οι δοκιμές του συστήματος ολοκληρώθηκαν το 2015 και το Νοέμβριο του 2016 η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση ύψους € 171 εκατομμυρίων για την προμήθεια έξι (6) συστημάτων PSR-A Pilica (έξι κέντρα διοίκησης, 36 μονάδες πυρός, έξι ραντάρ και 24 οχήματα υποστήριξης και μεταφοράς πυρομαχικών). Το πρώτο σύστημα ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές αξιολόγησης και αποδοχής τον Οκτώβριο του 2020.

Το PSR-A Pilica είναι ένα σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να αντιμετωπίζει στόχους όπως UAV, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και βλήματα Cruise, σε αποστάσεις έως και 5 χιλιόμετρα. Είναι αυτοκινούμενο σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την προστασία μηχανοκίνητων/τεθωρακισμένων σχηματισμών είτε για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων, στρατιωτικών και/ή πολιτικών. Ο κύριος οπλισμός είναι οι δύο (2) κάνες των 23 χιλιοστών και δύο (2) εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων Grom ή των νεότερων Piorum.

Τα πυροβόλα επιτυγχάνουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 3 χιλιόμετρα, ενώ τα βλήματα Piorun επιτυγχάνουν μέγιστη εμβέλεια 5,5 χιλιόμετρα. Κάθε σύστημα PSR-A Pilica αποτελείται από έξι (6) πυροβόλα, επί οχημάτων Jelcz 442.32. Κάθε πυροβόλο ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα GOS-1, θερμική κάμερα KMW-1 Teja, κάμερα ημέρα και αποστασιόμετρο λέιζερ. Επίσης, κάθε σύστημα συνοδεύεται και από ένα (1) κέντρο διοίκησης και ελέγχου, επί οχήματος Jelcz 442.32, ένα (1) ραντάρ και τέσσερα (4) οχήματα υποστήριξης και μεταφοράς πυρομαχικών.

Τα σετ «Pilica» θα είναι εξοπλισμένα και με πυραύλους CAMM της MBDA με εμβέλεια 25 χλμ, ανακοινώθηκε σήμερα από το Πολωνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σύμβαση μέσα στο Σεπτέμβριο 2022.