Η Κίνα λέει ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από την Ταϊβάν!



Σε αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα θα πραγματοποιήσει μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το νησί από την Τρίτη το βράδυ, ανακοίνωσε ο στρατός της.

Οι ανακοινωθείσες ενέργειες σηματοδοτούν μια σαφή αναβάθμιση ως απάντηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά του νησιού σε σύγκριση με τις προηγούμενες κινήσεις του, και τέτοια επίπεδα επιχειρήσεων είναι πιθανό να συνεχιστούν στο μέλλον, πιστεύουν οι παρατηρητές.

Μόλις η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊπέι, ο PLA ανακοίνωσε ότι οι «ισχυρές στρατιωτικές απαντήσεις» του από καιρό προειδοποιούνταν σε εξέλιξη. Περιλάμβαναν κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της ακτογραμμής και του εναέριου χώρου της Ταϊβάν. Η απάντηση συνίστατο επίσης σε βολές πυροβολικού σε μεγάλες αποστάσεις, με ζωντανά πυρά στα στενά της Ταϊβάν, καθώς και σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων με συμβατική κεφαλή στα ύδατα ανατολικά του νησιού.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα μεγαλύτερα θέματα και τάσεις από όλο τον κόσμο; Λάβετε τις απαντήσεις με το SCMP Knowledge, τη νέα μας πλατφόρμα επιμελημένου περιεχομένου με επεξηγήσεις, συχνές ερωτήσεις, αναλύσεις και γραφήματα που σας προσφέρει η βραβευμένη ομάδα μας.

«Αυτή η ενέργεια είναι ένας σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στην πρόσφατη μεγάλη κλιμάκωση των αρνητικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της Ταϊβάν και μια σοβαρή προειδοποίηση προς τις δυνάμεις της Ταϊβάν που επιδιώκουν ανεξαρτησία», δήλωσε ο Shi Yi, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του PLA, του οποίου αρμοδιότητα περιλαμβάνει το στενό της Ταϊβάν και πραγματοποιεί τις ασκήσεις.

Επιπλέον, ο PLA οριοθέτησε έξι ζώνες απαγόρευσης εισόδου γύρω από το νησί για πολιτικά πλοία και αεροπλάνα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να διεξάγει «σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις με βολές με πραγματικά πυρά» σε αυτές τις περιοχές από τις 12 το μεσημέρι Πέμπτη έως τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι ζώνες απαγόρευσης εισόδου περιορίζονται στις ζώνες αναγνώρισης αεράμυνας του στρατού της Ταϊβάν και στα βόρεια, βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά, βρίσκονται κοντά στη γραμμή των 12 ναυτικών μιλίων του εναέριου χώρου.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σε δήλωση ότι ο PLA «θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα αποτρέψει αποφασιστικά την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και τις αποσχιστικές προσπάθειες για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» με μια σειρά στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η κινεζική αεροπορία έχει ήδη ανακατέψει άγνωστο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Su-35 κατά μήκος της μέσης γραμμής του στενού όταν το αεροπλάνο της Πελόζι πλησίασε το αεροδρόμιο Songshan στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε αργότερα ότι οι αναφορές για PLA Su-35 που διέσχισαν το στενό «δεν ήταν αληθινές» και ότι θα στείλει κατάλληλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της απειλής.

«Έχουμε την αποφασιστικότητα, την ικανότητα και την εμπιστοσύνη να διασφαλίσουμε την εθνική ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον οκτώ πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των F-15, φέρεται να πετούσαν από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, μαζί με το αεροπλάνο του προέδρου της Βουλής. Ως περαιτέρω προφύλαξη, το USS Ronald Reagan και το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Tripoli με ικανότητα F-35 και οι συνοδοί τους τοποθετήθηκαν κοντά στα ανατολικά ύδατα ανοιχτά της Ταϊβάν.

Αναμενόταν ότι το Πεκίνο θα υπερέβαινε την απάντησή του το 1996, όταν ο τότε πρόεδρος της Ταϊβάν Λι Τουνγκ-Χούι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε στρατιωτική κρίση, σύμφωνα με την Bonnie Glaser, διευθύντρια Ασίας στο German Marshall Fund με έδρα την Ουάσινγκτον.

Σε εκείνη την κρίση, ο PLA διεξήγαγε κοινές ασκήσεις και εκτόξευσε πυραύλους από βάσεις της ηπειρωτικής χώρας, με μερικούς να προσγειώνονται κοντά στις ακτές της Ταϊβάν και σε υπεράκτια νησιά. Οι εντάσεις υποχώρησαν μόνο αφού δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στάλθηκαν στα στενά και ανατολικά του νησιού.

Ο Γκλέιζερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η απάντηση του Πεκίνου στην επίσκεψη της Πελόζι θα περιλαμβάνει «στρατιωτικό εκφοβισμό, ίσως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της» και «ειδικά μετά».

Με περισσότερα από 20 χρόνια μαζικών αμυντικών δαπανών και εκσυγχρονισμού PLA, η στρατιωτική ισχύς της Κίνας έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2011, για παράδειγμα, αεροσκάφη PLA για πρώτη φορά διέσχισαν σκόπιμα τη μέση γραμμή του στενού και το έκαναν συχνά από το 2019 με περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Lu Li-shih, πρώην εκπαιδευτής στη Ναυτική Ακαδημία της Ταϊβάν στο Kaohsiung, πίστευε επίσης ότι η διέλευση της μέσης γραμμής από τον PLA ήταν απίθανο να είναι εφάπαξ.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει μια τακτική επιχείρηση», είπε.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στη South China Morning Post (SCMP), την πιο έγκυρη φωνητική αναφορά για την Κίνα και την Ασία για περισσότερο από έναν αιώνα. Για περισσότερες ιστορίες SCMP, εξερευνήστε την εφαρμογή SCMP ή επισκεφτείτε τις σελίδες του SCMP στο Facebook και στο Twitter. Πνευματικά δικαιώματα © 2022 South China Morning Post Publishers Ltd. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.