Πολεμικό κλίμα στήνει η Άγκυρα - Ανοίγει συνεχώς «μέτωπα» από τη Θράκη έως το Καστελόριζο και την Κύπρο



Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα πόνταρε πολλά στο αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Για να λάβει με ντοκουμέντα και επιχειρήματα σκληρή και αποστομωτική απάντηση από την Αθήνα.

του Κώστα Σαρικά

Το ζήτημα καταπάτησης των δικαιωμάτων της δήθεν «Τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη είναι το «ξαναζεσταμένο» φαγητό που «σερβίρει» σήμερα η Άγκυρα προκειμένου να ανοίξει τη «βεντάλια» των παράλογων αξιώσεων την ώρα που τα «χαστούκια» που δέχεται από Δύση αλλά και Ανατολή - βλέπε Κίνα - δεν έχουν τέλος. Η «αλά Τούρκα» και «αλά καρτ» ανάγνωση της συνθήκης της Λωζάνης για τα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης  έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ζητήματα που ανοίγουν οι γείτονες προκειμένου να βρουν ερίσματα ώστε να διατηρήσουν την ένταση. Να πιέσουν την Ελλάδα, να εκβιάσουν τη Δύση, να στηρίξουν το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να απευθυνθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο στο δρόμο προς τις εκλογές.

Και ενώ το ζήτημα εκλογής των Μουφτήδων - στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο εδώ και δεκαετίες με τις αποφάσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με τις κρατικές αρχές να έχουν τον τελευταίο λόγο,η Άγκυρα σε ότι αφορά τη Θράκη  λειτουργεί με τη γνωστή της τακτική. Ουσιαστικά επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» τη μουσουλμανική  μειονότητα την οποία επιμένει να αποκαλεί «Τουρκική» και  τους μουσουλμάνους της Θράκης «συμπατριώτες».

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα πόνταρε πολλά στο αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Για να λάβει με ντοκουμέντα και επιχειρήματα σκληρή και αποστομωτική απάντηση από την Αθήνα. Με ταυτόχρονο έμμεσο «μολών λαβέ» και ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του Αρχιπελάγους αλλά και συνολικά της άμυνας της χώρας με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όμως αυτό που «πόνεσε» περισσότερο την Άγκυρα είναι η ομόθυμη στάση της διεθνούς κοινότητας. Η μία μετά την άλλη οι ισχυρές δυνάμεις με τελευταία την Κίνα λένε ηχηρό «όχι» στην αμφισβήτηση της Κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά και των Κυριαρχικών της Δικαιωμάτων με τελευταία την υπερδύναμη Κίνα. Το παράλογο εμπρηστικό αίτημα των γειτόνων να μετατραπούν τα Ελληνικά νησιά σε «εύκολο στόχο» -με ανοιχτό το Casus Belli - συνεχώς αποδυναμώνεται με τους γείτονες να αναζητούν συνεχώς «καύσιμη πρώτη ύλη» προκειμένου να συντηρούν τη φωτιά που έχουν ανάψει στην περιοχή η οποία θα εξυπηρετήσει την αναθεωρητική λογική τους.

Το επόμενο «φυτίλι» της Άγκυρας δεν είναι άλλο από το πλωτό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» το οποίο αναμένεται να λύσει κάβους την ερχόμενη Τρίτη με την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία να βρίσκονται σε εγρήγορση. Εάν η επιφυλακή μετατραπεί σε συναγερμό εξαρτάται απόλυτα από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Τα έως τώρα δεδομένα δεν δείχνουν το ακραίο σενάριο μετακίνησης του γεωτρύπανου σε περιοχές που θα εξαναγκάσουν την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει την κατάσταση όμως η Αθήνα βρίσκεται σε «alert» και κρατά δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.

Τις τελευταίες ημέρες πέρα από το μπαράζ παραβιάσεων από την Τουρκική αεροπορία φαίνεται ότι έχουν ενταθεί και οι πτήσεις τόσο των μη επανδρωμένων UAV όσο και των κατασκοπευτικών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας. Με επίκεντρο κυρίως την περιοχή Ανατολικά της Ρόδου έως το Καστελόριζο και την Κύπρο. Και φαίνεται ότι οι γείτονες επιχειρούν μεταξύ άλλων να «χαρτογραφήσουν»  την περιοχή και να εντοπίσουν την παρουσία των πλοίων του Ελληνικού Στόλου αλλά και των υποβρυχίων τα οποία άλλωστε αποτελούν τον μεγάλο εφιάλτη του Τουρκικού ναυτικού.