Χ. Ακάρ: Κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατισμό» και απειλεί με τουρκική «αυτοάμυνα»Με μπαράζ νέων δηλώσεων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό έναντι της Τουρκίας.  

«Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν και να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει απο το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιός είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ακάρ, που δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του και για τις αγορές αμυντικού υλικού από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα επανάφερε και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί.

«Έχουν αυξήσει τον αμυντικό τους προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. Τον πενταπλασίασαν. Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε με αυτά που κάνετε, είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και συνέχισε:

«Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρηθηκαν στην Ελλάδα υπο τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά απο τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16. Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα. Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε, αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Tι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;»

Στις νέες δηλώσεις του ο κ. Ακάρ παρουσιάστηκε να αποκηρύσσει και τον νέο-Οθωμανισμό. «Κάνουν αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-Οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματά μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.» 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επαναλάβει και την ενόχληση της τουρκικής πλευράς για την εμπλοκή τρίτων στα ελληνοτουρκικά. «Eμείς δεν θελουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας – Ε.Ε., Τουρκίας – Eυρώπης, Τουρκίας – NATO και Τουρκίας – HΠΑ», δήλωσε. «Tα προβλήματα των δυο χωρών είνα προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως, δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών… Καθώς δεν πήγαν μονο στις ΗΠΑ για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανἰα και είπαν “μη δώσετε τα υποβρύχια”.»