“Πόλεμος” βιομηχανιών όπλων: Η Ρωσική πολεμική βιομηχανία αξιολογεί τα οπλικά συστήματα της Δύσης



Σκληρή κριτική Shoigu: Τα αμερικανικά αντιαρματικά Javelin δεν είναι τόσο καλά όσο υποστηρίζει η Δύση

Ένα σκληρό μήνυμα, στέλνουν οι ρωσικές δυνάμεις… στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Δύση συνολικά. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι τα όπλα που προμηθεύουν οι δυτικές χώρες την Ουκρανία είναι για τα σκουπίδια, χαρακτηρίζουν τα αντιαρματικά αμερικανικά Javelin μετριότητα ενώ υποστηρίζουν ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal είναι αυτή την στιγμή ότι ποιο κορυφαίο έχει κατασκευαστεί στην πολεμική βιομηχανία…

Στο παρελθόν η Δύση κατασκευάζοντας σενάρια συνομωσίας πότε έλεγε ότι ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Shoigu έχει υποβαθμιστεί, πότε ότι… έχει πρόβλημα υγείας και πότε ότι το σύστημα Putin τον… έχει εξοστρακίσει…
Η αλήθεια είναι ότι η προπαγάνδα πάντα κυριαρχεί σε ένα πόλεμο, οπότε οι γνώστες δεν παραπλανούνται από σκόπιμες ανακρίβειες ή σκόπιμα ψέματα.

Σκληρή κριτική Shoigu: Τα αμερικανικά αντιαρματικά Javelin δεν είναι τόσο καλά όσο υποστηρίζει η Δύση

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Shoigu πιστεύει ότι οι αμερικανικοί φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin (ATGM) δεν είναι τόσο καλοί όσο υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι.
Αναλύσαμε τα ίδια οβιδοβόλα M777.

Πολύ ιδιότροπα, δύσκολα επισκευάζονται.
Είναι καλά, όμορφα, όταν όλα είναι καθαρά και τακτοποιημένα δηλαδή στις εκθέσεις.
Αλλά στις επιχειρήσεις μάχης, το M777 Howitzer είναι πολύ ιδιότροπα.
Σε αντίθεση με τα δικά μας, παρεμπιπτόντως, να πούμε τα συστήματά μας είναι εύκολο να συντηρηθούν, να επισκευαστούν.
Το ίδιο ισχύει και για τους φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin (ATGM).
Λοιπόν, δεν είναι τόσο καλοί όσο, υποστηρίζουν οι αμερικανοί που τα πουλάνε.
Έχουμε μάθει πώς να τα αντιμετωπίζουμε, τα ξέρουμε, τα καταλαβαίνουμε, τα βλέπουμε.
Αλλά τα Javelin έχουν βεληνεκές σχεδόν δύο φορές μικρότερο από αυτό το Kornet που είναι το αντίστοιχο ρωσικό φορητό αντιαρματικό σύστημα.

Τα Javelin ATGM αναπτύχθηκαν από μια κοινοπραξία μεταξύ της Raytheon TI System και της Lockheed Martin το 1989.
Το αντιαρματικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει τα κύρια άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση έως και 2,5 χλμ., λειτουργεί με την αρχή «φωτιά και ξεχνάς» όταν πυροδοτείται έχοντας θέσει τον στόχο… δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης.

Η πρώτη παρτίδα Javelin έφτασε στην Ουκρανία στις 30 Απριλίου 2018.
Τον Μάρτιο του 2018, το State Department ενέκρινε τη μεταφορά στην Ουκρανία 210 πυραύλων και 37 εκτοξευτών αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων.
Tον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν 9 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και αντιαρματικών Javelin.
Επιπλέον, στις 20 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να προμηθεύουν στην Ουκρανία αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα Javelin και Stinger που κατασκευάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το M777 είναι ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 155 χλστ. που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία BAE Systems και αντικαθιστά τα βαρύτερα οβιδοβόλα M198 σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό.
Διατίθεται επίσης στους στρατούς της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ουκρανίας. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των μαχών στο Αφγανιστάν.
Το εύρος βολής του M777 με συμβατικό βλήμα είναι περίπου 25 χλμ και με ειδικό βλήμα έως 40 χλμ.

Τα στρατιωτικά τμήματα του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας ανακοίνωσαν την προμήθεια τέτοιων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Στις 18 Μαΐου 2022, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή αμερικανικής κατασκευής οβίδων M777 από drones κρούσης, τα οποία χρησιμοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή του οικισμού Podgornoye.

Η Ρωσική πολεμική βιομηχανία αξιολογεί τα οπλικά συστήματα της Δύσης

Ρώσοι ειδικοί μελετούν προσεκτικά τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Δύσης που κατέσχεσαν οι ρώσοι στην Ουκρανία και επίσης αναπτύσσουν τρόπους για να ανακαλύψουν τα μειονεκτήματα αυτών των συστημάτων… ώστε να τα αντιμετωπίζουν τα ρωσικά συστήματα, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

«Φυσικά, τόσο η επιστήμη μας όσο και η βιομηχανία της Ρωσίας ασχολούνται με αυτά τα όπλα της Δύσης που κατέσχεσε ο Ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.
Κοιτάμε από δύο πλευρές.
Η πρώτη είναι η ικανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα όπλα.
Από την άλλη πλευρά, να ανακαλύψουμε τα κύρια μειονεκτήματά τους.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Shoigu διευκρίνισε ότι κατασχέθηκαν όπλα όπως το μεταφερόμενο οβιδοβόλο M-777, το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, τα φορητά αντιαρματικά συστήματα πυραύλων NLAW και Javelin, το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Stinger, φορητά όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα.
Από τα οπλικά συστήματα της Δύσης, δηλώνουν οι ρώσοι δεν προέκυψαν εκπλήξεις…

Η Δύση δίνει σκουπίδια στην Ουκρανία

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Shoigu σημείωσε ότι η Ουκρανία τροφοδοτείται με «σκουπίδια» από τις αποθήκες της Δύσης.
Συγκεκριμένα, από την Πολωνία – άρματα μάχης T-72, τα οποία κατασκευάστηκαν με άδεια των ρωσικών τεθωρακισμένων και πολλά άλλα συστήματα.

Ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησαν τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal τρεις φορές κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τρεις φορές.
Και τρεις φορές έδειξε τα λαμπρά χαρακτηριστικά του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, κανένας τέτοιος πύραυλος στον κόσμο δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά όπως το «Dagger».
Στην πραγματικότητα, κανένας άλλος δεν έχει τέτοιο πύραυλο: υπερηχητικό, και με τέτοια ταχύτητα, και με τέτοιες διεισδυτικές ικανότητες. Δεν μπορεί ούτε να εντοπιστεί ούτε να αναχαιτιστεί, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Shoigu
Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal χτυπά ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους και είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστεί.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας S. Shoigu υπενθύμισε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal είναι ικανός να επιταχύνει έως και πάνω από 10 Mach, ενώ αλλάζει στην πορεία του τόσο σε κάθετη όσο και σε οριζόντια θέση.

Τι είναι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal;

Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal είναι ο νεότερος ρωσικός υπερηχητικός αεροβαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να ενσωματωθεί στα πολεμικά αεροπλάνα MΙG-31K.
Ο πύραυλος Kinzhal παραμένει περίπου αόρατος από τα ραντάρ και έχει υψηλή ικανότητα ελιγμών, έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει επίγειους και θαλάσσιους στόχους.
Η ταχύτητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.
Έχει εμβέλεια – περισσότερα από 2 χιλιάδες χιλιόμετρα και διαθέτει ένα επαναστατικό σύστημα ελιγμών σε όλα τα σημεία της τροχιάς του, γεγονός που του επιτρέπει να ξεπεράσει όλα τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal είναι εξοπλισμένος με συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές.
Το βάρος της κεφαλής μπορεί να φθάσει έως τα 500 κιλά.
Ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal βρίσκονται σε πειραματικό επίπεδο στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας από τον Δεκέμβριο του 2017.
Επισήμως, η πρώτη χρήση αυτών των πυραύλων σε πόλεμο έγινε στις 18 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία