Αμερικανός υπουργός: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις



Κατόπιν της ανησυχίας που εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγιέμο επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Άγκυρα για να αποφύγει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Στη συνομιλία του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Γιουνούς Ελίτας, ο Αντεγιέμο εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας του ότι Ρώσοι αξιωματούχοι και ιδιώτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 30 χώρες.

Επανέλαβε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιτυχία της τουρκικής οικονομίας και εξέφρασε τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Άγκυρας για την προστασία της ακεραιότητας του τραπεζικού της τομέα.

 Η Ρωσοτουρκική προσέγγιση

Αυτές οι εξελίξεις ήρθαν αφού αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα γίνει πλατφόρμα συναλλαγών για τη Μόσχα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά της Τουρκίας με τη Ρωσία σε αυτή τη φάση ως πολύ ευκαιριακή και τόνισαν ότι οι συμφωνίες για την ενέργεια και τα τρόφιμα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας εγείρουν ανησυχίες.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, μετά από συνάντηση μεταξύ τους στο Σότσι της Ρωσίας, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «αυξήσουν τις εμπορικές ανταλλαγές» μεταξύ των δύο χωρών και «να πραγματοποιήσουν κοινές φιλοδοξίες στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας».

Στην κοινή τους δήλωση, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν «συγκεκριμένα βήματα» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας, των οικονομικών και του τουρισμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τόνισαν επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού «TurkStream», λέγοντας ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για την ασφαλή και συνεχή μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου».

Επίσης, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα καταβληθεί «εν μέρει σε ρούβλια», σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Αλεξάντερ Νόβακ εξήρε αυτό το «νέο βήμα».

Ανοίγει μια νέα σελίδα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ζητά εδώ και μήνες να χρησιμοποιήσει το εθνικό της νόμισμα σε διεθνείς συναλλαγές έναντι του ευρώ και του δολαρίου, υπό το φως των πρωτοφανών δυτικών οικονομικών κυρώσεων που την επηρεάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν από τη συνάντηση, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν θα επιτρέψει «να ανοίξει μια εντελώς διαφορετική σελίδα στις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Επιβεβαίωσε επίσης την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει ότι η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από τον ρωσικό όμιλο Rosatom στο Ακκούγιου στη νότια Τουρκία θα γίνει σύμφωνα με το «προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα», ενώ η διαμάχη απειλεί να καθυστερήσει την υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου.

Al Arabiya.net, home.treasury.gov, nziv.net

The Hellenic Information Team